Dárky je možné koupit a vyzvednout ještě na Štědrý den

ČTK ČTK
23. 12. 2012 10:26
Do brzkého odpoledne budou otevřené kamenné obchody i pobočky e-shopů
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Opozdilci mají šanci pořídit vánoční dárky i na Štědrý den.

Většina obchodních řetězců zavře ve 14 hodin, nákupní centra většinou o hodinu později. Poté zůstanou otevřené obchody na benzínových pumpách.

Ve 14 hodin ukončí prodej všechny největší obchodní řetězce v Česku. "Rádi bychom našim zaměstnancům dopřáli klidné Vánoce v rodinném kruhu," uvádí například Judita Urbánková, která zastupuje síť prodejen Albert.

Diskontní řetězec Lidl bude mít na Štědrý den otevřeno stejně jako loni do dvanácti hodin.

Mezi obchodními centry je výjimkou Palladium v Praze, které zůstane na Štědrý den otevřené až do 17 hodin. Pražské outletové centrum Fashion Arena i obchody s nábytkem IKEA se 24. prosince uzavřou.

Čas je i na elektroniku

Vyzvednout dárek na své prodejně umožní 24. prosince umožní i některé e-shopy.

Kasa.cz bude mít otevřené pobočky od 9 do 12 hodin. "Vycházíme tím vstříc zákazníkům, kteří se rozhodnou nakoupit vánoční dárky až na poslední chvíli. Každým rokem takovýchto případů přibývá," vysvětluje mluvčí portálu Jitka Součková.

Zákazníci Electro Worldu budou moci na internetu objednávat elektroniku ještě na Štědrý den do 11 hodin. Zboží si poté mohou vyzvednout na zvolené prodejně, a to do 14 hodin.

Lidé, kteří nestihnou nakoupit dárky, mohou rovněž využít slevových serverů.

"Je možné doslova do posledního momentu objednat zboží, zaplatit bezhotovostně a kupon si vytisknout. Dárek tak můžete pod stromeček vložit prakticky až večer na Štědrý den," uvedl mluvčí serveru Zapakatel.cz Ondřej Dufek.

Prodavači se hlásí do práce sami

Zákon prodejní dobu kamenných obchodů v Česku během vánočních či státních svátků nijak nereguluje, odboráři však o omezení pracovní doby usilují.

Vadí jim hlavně to, že někteří zaměstnavatelé 24. prosince stále nutí své zaměstnance pracovat až do 15 hodin.

"Pokud pracovník do firmy dojíždí, nemá prakticky možnost užít si vánoční večer v klidu domova. V zahraničí mohou zaměstnanci oslavit Štědrý den i oba Boží hody odpočinkem, v České republice mají již 26. prosince opět všechna nákupní centra otevřeno," uvedla mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu Aneta Bednářová.

Obchodníci ale argumentují tím, že o lépe placené směny mají zájem přímo zaměstnanci a někteří z nich tyto dny přímo vyhledávají.


 

Právě se děje

Další zprávy