Dárek státu od ČEZu: Dividenda skoro 19 miliard Kč

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 4. 2011 9:24
Držitel jedné akcie obdrží dividendu 50 Kč
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Pokud 1. června posvětí rozhodnutí představenstva firmy akcionáři, získá stát od energetické společnosti ČEZ bezmála 19 miliard korun.

Vedení firmy rozhodlo, že za jednu akcii získá její vlastník dividendu 50 Kč. Celkem ČEZ vyplatí 26,9 miliardy korun. A protože stát je největším akcionářem, získá přesně 18,8 miliardy.

Loni na jednu akci připadalo před zdaněním 53 korun.

43 procent zisku si ČEZ ponechá

"Návrh na dividendu je v souladu s dividendovou politikou firmy, kdy výplatní poměr dividend je 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku bez vlivu mimořádných příjmů, " uvedla mluvčí společnosti Eva Nováková. Částka navrhovaná k výplatě za loňský rok představuje přibližně 57 procent z konsolidovaného zisku po zdanění.

Loňský zisk ČEZ klesl meziročně o devět procent na 47,2 miliardy korun. O rok dříve firma vykázala rekordní zisk 51,9 miliardy korun, ze kterého vyplatila přes 28 miliard korun ve formě dividend. Stát v ČEZ drží 70 procent a včetně daní z dividend loni od firmy inkasoval přes 21 miliard Kč.

V příštích letech by ČEZ mohl ušetřit při výplatě dividendy, jestliže bude schválena reforma přímých daní a odvodů ministerstva financí. Podle ní by sražená daň z dividendy mohla být uplatněna v následném zdaňovacím období jako sleva na dani.

Věci veřejné navrhují dokonce daň z dividend zrušit, ovšem zároveň chtějí zvýšení daně z příjmu právnických osob o jeden procentní bod na 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy