Daňový bonus místo stravenek nechceme, říká 93 % lidí

Ekonomika Ekonomika
21. 10. 2011 11:36
Informovanost roste, stále více lidí odmítá daňový bonus, který má nahradit oblíbené stravenky

Praha - Daňový bonus si nechte, chceme mít i dál stravenky, vzkazují vládě nepřímo Češi. Drtivá většina z nich se v tomto smyslu vyslovila v průzkumu agentury Factum Invenio, který se týkal právě zvažovaných změn v daňových úlevách souvisejících se stravováním zaměstnaců.

Současný systém daňového zvýhodnění stravenek je správný podle více než 93 procent dotázaných.

Ministerstvo financí jej však chce změnit a namísto daňového zvýhodnění stravenek dát zaměstnancům takzvaný daňový bonus ve výši 3 tisíc korun ročně. Pracující by tak ale na jídlo dostali vlastně o 6 tisíc méně, právě 9 tisíc ročně je současný příspěvek na stravování jednoho zaměstnance.

Tuto náhradu podle průzkumu Facum Invenio odmítá naprostá většina, přesněji 92,9 procenta ekonomicky aktivních obyvatel.

Těch, do se změnou nesouhlasí tak za rok výrazně přibylo.  V průzkumu na stejné téma z roku 2010  totiž daňový bonus odmítalo jen 65 procent dotázaných.

"Důvodem může být, že lidé už dnes lépe chápou, co jim připravované zrušení daňové podpory stravování a její nahrazení daňovým bonusem může přinést a naopak vzít," uvedla agentura ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy