Daňové úlevy kvůli povodním začnou platit od čtvrtka

ČTK ČTK
12. 6. 2013 17:30
Živnostníkům i firmám bude za letošní rok prominuta daň ve výši škody na majetku
Foto: Jan Langer

Praha - Daňové úlevy pro živnostníky a firmy, které postihly letošní povodně, vstoupí v platnost ve čtvrtek. Oznámila to Finanční správa ČR, podle které bude opatření ve čtvrtek zveřejněno ve Finančním zpravodaji ministerstva financí. Zavedení úlev oznámil už na konci minulého týdne ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle návrhu bude živnostníkům i právnickým osobám za letošní rok 2013 prominuta daň z příjmů ve výši škody na majetku používaném k podnikání. Škodu budou muset doložit posudkem pojišťovny či znaleckým posudkem. Podnikajícím fyzickým osobám pak bude prominuto příslušenství, tedy penále nebo úroky z prodlení, v případě pozdní úhrady záloh splatných po povodních v roce 2013.

Ministerstvo financí dále odsunulo podnikajícím fyzickým i právnickým osobám splatnost daně. Těm, kterým k 30. červnu vzniká povinnost doplatit daň z příjmů za loňský rok, bude prominut úrok z prodlení a penále, daň zaplatí nejpozději do 31. října. "Osoby, které budou chtít využít úlevu, oznámí tuto skutečnost správci daně, přičemž doloží, že byly postiženy povodněmi, nebo připojí čestné prohlášení," uvedlo ministerstvo.

Firmy, které si budou přát snížit či odložit zálohy na daň z příjmů, se budou muset obrátit na finanční úřady s individuální žádostí. Vzory žádostí je možné najít na webu finanční správy.

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič v pondělí odhadl, že opatření pro veřejné rozpočty v příštím roce by mohlo znamenat výpadek až pět miliard korun. Mnohem pravděpodobnější ale prý bude pokles daňových příjmů kolem tří miliard korun, neboť řada podnikatelů i v důsledku povodní vykáže ztrátu.

Na daních z příjmu firem vybral stát loni podle údajů ze státního závěrečného účtu celkem 128 miliard korun. Od podnikatelů a dalších samostatně výdělečných činných lidí vybral stát celkem 4,7 miliardy korun. Část z těchto peněz získal státní rozpočet a část rozpočty krajů i obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy