Daňové povinnosti zaberou firmám dva a půl měsíce

Ekonomika Ekonomika
19. 11. 2013 10:20
Za posledních pět let se doba spojená s daněmi snížila o tři měsíce.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Středně velká česká firma stráví v průměru 413 hodin zpracováním agend a přípravou podkladů spojených s výběrem daní. V přepočtu na standardní pracovní dobu to je přes deset týdnů práce, tedy zhruba dva a půl měsíce.

Vyplývá to ze studie "Jak se platí daně" (Paying Taxes) 2014, kterou zpracovala Světová banka a společnost PwC.

"Celková náročnost placení daní v Česku stále patří k nejnáročnějším v Evropě," říká Peter Chrenko, vedoucí partner daňových a právních služeb PwC Česká republika, který byl v letech 2007 až 2010 náměstkem ministra financí.

Doba strávená vyřizováním daňových povinností nicméně za posledních pět let výrazně klesla. Podle studie ubylo firmám 517 hodin práce, tedy přibližně tři měsíce pracovní doby, které nyní mohou věnovat svému podnikání.

V rámci Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu se podařilo České republice největší snížení administrativní daňové zátěže. Podle Chrenka k tomu přispěla zejména řada systémových zjednodušení a elektronizace jak podávání daňových přiznání, tak i plateb.

Oproti předchozímu roku však zůstává čas potřebný ke splnění daňových povinností v letošní studii beze změny.

"Vidím zde řadu příležitostí pro novou vládu k dalším krokům směrem k přívětivějšímu daňovému systému, který občany a firmy ochotné platit daně považuje za své dobré klienty. Příkladem takových opatření mohou být call centra, metodická podpora a větší míra elektronické komunikace a využití e-auditu," říká Chrenko.

"Současný vývoj ekonomiky a českých veřejných financí nedává mnoho prostoru ke snižování daní. Stále více firem si však uvědomuje, že jednodušší daňový systém je pro ně důležitější než výše daňové sazby," zdůrazňuje Chrenko.

Studie daňových režimů ve 189 zemích světa ukázala, že 32 států přijímalo v období od června 2012 do června 2013 další kroky vedoucí ke zjednodušení plateb daní. Již třetí rok po sobě bylo nejčastější reformou zavedení nebo zlepšení online vyplňování daňového přiznání a zlepšení platebních systémů.

Zpráva také uvádí, že středně velká firma má v průměru celkovou daňovou povinnost ve výši 43,1 procenta z celkových příjmů, provádí 26 plateb a potřebuje 268 hodin pro dodržení svých daňových povinností.

 

Právě se děje

Další zprávy