Daně podle Věcí veřejných: Platit budou i prostitutky

Petr Kučera Petr Kučera
7. 4. 2010 7:00
Zrušme dědickou a darovací daň, navrhuje "ministr financí" VV Kamil Jankovský

Praha - Zrušení jednotné sazby daně z příjmů podporují i Věci veřejné - strana, která má podle posledních průzkumů reálnou šanci dostat se do sněmovny. Novou vyšší sazbu by platili lidé s příjmy nad 145 tisíc korun měsíčně.

"Jde jen o zmírnění té současné degrese, kdy rovná daň ve skutečnosti není rovná," říká stínový ministr financí Věcí veřejných Kamil Jankovský v rozhovoru pro Aktuálně.cz, kde poprvé představil podrobnosti ekonomického programu.

Jednapadesátiletý Jankovský je ředitelem a majitelem společnosti Phar Service, podniká od roku 1993. Patří mezi největší sponzory Věcí veřejných, předtím byl členem ODA a Evropských demokratů.

A.cz: Jste pro návrat progresivního zdanění fyzických osob, tedy pro konec takzvané rovné daně?

Navrhujeme vznik druhé sazby daně ve výši 25 procent. Týkala by se lidí s příjmy vyššími než šestinásobek průměrné měsíční mzdy, tedy přes 145 tisíc korun měsíčně.
Současně ale těmto lidem umožníme takzvanou daňovou asignaci, tedy aby mohli část svých daní věnovat na určitý konkrétní účel - typicky na kulturu, sport, dobročinnost…

A.cz: O jakou část by šlo?

Jenom o zlomek z té zvýšené daňové sazby, orientačně tak dvě až čtyři procenta.

A.cz: A pro všechny ostatní by zůstala dosavadní sazba daně, tedy 15 procent ze superhrubé mzdy?

Ano, jedna sazba by byla 15 procent a druhá 25 procent ze superhrubé mzdy.
Ta hranice - kolem 145 tisíc - se vlastně kryje se současným stropem pro odvody na sociální a zdravotní pojištění. Právě kvůli zastropování těchto odvodů se současná rovná daň chová degresivně. Chceme tedy rovnou daň trochu narovnat, zmírnit tu degresi.

Konkurence zdravotních pojišťoven je nesmysl

A.cz: Se současnými stropy na sociální a zdravotní pojištění hýbat nechcete?

Rozhodně je nechceme dál zvyšovat nebo úplně rušit. Vždyť celkové daňové zatížení - právě včetně pojistného - je v Česku relativně vysoké. Kdyby bylo ještě vyšší, tak to firmy začnou obcházet, klesne zájem o dobře placené odborníky…

Volby ve vaší peněžence
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Volby ve vaší peněžence

  • Jak bude vypadat daňové přiznání za dva roky? Změní se zvýhodnění rodin s dětmi nebo vlastního bydlení? Čeká nás další úsporný balíček? Mají bohatší lidé platit vyšší sazbu daně? Klesnou živnostníkům takzvané paušály?
  • V sérii rozhovorů se ptáme zástupců nejsilnějších politických stran. Postupně přineseme jak samotné rozhovory, tak redakční rozbory často diskutovaných témat napříč stranami.

A.cz: Některé parlamentní strany už připouštějí, že by se stropy na zdravotní - nikoliv důchodové - pojištění mohly zrušit úplně…

To bychom nepodpořili. Současnou hranici považujeme z hlediska solidarity za dostatečnou. Vždyť přece lépe placený člověk nevyužívá nějak výrazně víc veřejné zdravotní péče.
Souvisí to ale s potřebou zásadní reformy systému. Navrhujeme, aby pro základní, povinné zdravotní pojištění fungovala jen jediná pojišťovna. Nevidíme důvod, proč by zákonem definovaný standard mělo poskytovat více pojišťoven - vždyť si nemají v čem konkurovat.
Současně jsme ale pro snížení toho zákonného pojistného, ten základní standard by se trochu snížil. A nad jeho rámec by se každý mohl soukromě, tedy dobrovolně připojistit.

Zrušme dědickou a darovací daň

A.cz: Podle původního předkrizového plánu ODS měly daně pro právnické osoby ještě klesat. Naopak ČSSD je nyní chce zvýšit. Co vy?

Pro následující dva roky chceme ponechat loňskou sazbu 20 procent, tedy v současné situaci nejsme pro další snížení.
Ale obecně podporujeme snižování přímých daní a případně přesun té zátěže do daní nepřímých.

A.cz: Jste pro postupné sbližování sazeb DPH?

Můžeme je sbližovat, ale až v době, kdy bude patrný skutečný hospodářský růst. Letos ani příští rok to určitě ještě nebude.

A.cz: Chystáte nějaké další zásadní změny v daňovém systému?

Chceme zrušit daň dědickou a darovací.

A.cz: Jen pro převody v rámci rodiny, nebo úplně?

Úplně. My tuhle daň považujeme za nemravnou, protože jde o věci, které už byly jednou zdaněné. Navíc správa těch daní ze strany státu je straně nákladná.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Bémova rivalka: Opencard je velký tunel
Zdanit víno? Ne, zdražme tvrdý alkohol, plánují lidovci
Konec superhrubé mzdy? Netrvá na ní už ani ODS

A.cz: Podívejme se teď na možnosti, kde naopak daně zvýšit. Je prostor ještě u spotřebních daní na alkohol a tabák?

V tuto chvíli nemáme jejich zvyšování v plánu, výhledově je to ale v pořádku. Při budoucím zvyšování nicméně musíme brát v úvahu situaci v okolních zemích - aby si to lidé ve velkém nedováželi odjinud.

A.cz: Jste i pro zdanění vína, které je dosud výjimkou?

Když řeknu, že ano, tak mne Moraváci a vinaři zabijou… Ale myslím si, že by měl být zdaněn alkohol obecně.

A.cz: Podpoříte i vyšší zdanění hazardu?

Jsme pro, ale chceme, aby pro hazard nebyly žádné výjimky, které by systém dělaly nepřehledným. Tedy hazard by se měl zdaňovat normální daní z příjmů právnických osob.
Mimochodem jsme také pro zdanění prostituce.

A.cz: Předpokládám, že prostitutky by byly zdaněny stejně jako OSVČ… Kolik by to podle vás přineslo státnímu rozpočtu?

Ano, stejně jako OSVČ. Odhadujeme, že by šlo o 1,5 miliardy korun ročně. Společně se zdaněním hazardu pak o 16 miliard.

Daňová amnestie přinese osm miliard

A.cz: Už vloni jste jako jeden z možných příjmů rozpočtu navrhovali takzvanou daňovou amnestii. Současné ministerstvo financí ale minulý týden rozhodlo, že amnestie nebude. Ve vašem programu zůstává?

Ano, porovnávali jsme například podobná opatření v Itálii nebo Německu. Odhadujeme, že by do rozpočtu přinesla jednorázově osm miliard korun, do celé ekonomiky pak 100 miliard.
Zdůrazňujeme ale, že by šlo o jednorázové opatření v mimořádné době. Pak musí přijít naopak zpřísnění. Prodloužili bychom lhůtu pro vyměření daně ze tří na pět let a jsme také pro obnovení finanční policie.

A.cz: Co úplně nové daně, třeba takzvaná daň z tloušťky, tedy ze sladkých či tučných jídel a nápojů?

Je to věc, o které by možná šlo uvažovat, pokud chceme přesun té zátěže na oblast nepřímých daní, kdy člověk může sám ovlivnit svou spotřebu. Diskutovali jsme o tom, a přestože to teď v programu nemáme, výhledově bychom se tomu nebránili.

A.cz: Během ekonomické krize padl i návrh na silniční daň pro všechny majitele aut, tedy nejen podnikatele…

S tím nesouhlasíme.

A.cz: A podpořili byste, aby lidé platili - po zavedení elektronických vinět - za dálnice úměrně tomu, jak je skutečně využívají?

To mi přijde trochu absurdní a celý systém vinět lehce nedomyšlený… Zůstaňme u klasických dálničních známek.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Porodné nerušíme bez náhrady, brzdí TOP 09. Čekejte víc
Máš víc dětí? Zaplatíš násobně nižší daň, láká KDU-ČSL
Státní podporu spoření nezrušíme. Naopak, zní z ODS

A.cz: Co třeba vyšší pokuty za úmyslné dopravní přestupky? Tedy aby pokuta za závažnější přestupek byla mnohem vyšší než za nějakou relativní drobnost?

Tohle samozřejmě podporujeme. Pokuta za opravdu výrazné překročení rychlosti musí být mnohem vyšší, než když člověk jede na dálnici třeba jenom o 20 kilometrů rychleji. Obecně by měla být více postihována agresivita a úmyslné, hrubé přestupky způsobující nehody. Kromě rychlosti například i jízda na červenou, předjíždění na plné čáře a podobně.

A.cz: Mělo by se přihlížet i k příjmu viníka, nebo je to moc komplikovaný systém?

Myslím, že by bylo strašně administrativně náročné… Ten systém sice někde funguje u doplatků na léky, kde je to zastropované různě podle výše příjmů... Ale v programu ale nemáme.

A.cz: Jste i pro zvýšení správních poplatků, například za stavební povolení?

Určitě ne plošně. Ale každopádně musí existovat oficiální možnost připlatit si, když chci něco navíc, třeba nějakou speciální poznávací značku na auto. Takový příjem by pak přišel do rozpočtu obce a ne úředníkovi do kapsy jako dosud.

Čtěte také druhou část rozhovoru s Kamilem Jankovským - o omezení sociálních dávek, rušení stavebního spoření nebo podpoře podnikání.

 

Právě se děje

Další zprávy