Daň za platby bez dokladu, Česko tratí 500 miliard

Tomáš Fránek
21. 9. 2011 12:45
Česko ztrácí kvůli šedé ekonomice ročně přes 500 miliard korun
Foto: Jan Langer

Brno -  Česku chybí stovky miliard korun díky oblíbené praxi hostinských, obchodníků nebo řemeslníků,  tedy platbám za služby bez účtenek.

Stovky miliard unikají státu i kvůli dalšímu oblíbenému počínání českých podnikatelů - platbám peněz zaměstnancům, kteří oficiálně pobírají jenom minimální mzdu, na ruku.

Objem šedé ekonomiky v poměru k hrubému domácímu produktu totiž je v Česku 17 procent, tedy přes 500 miliard korun. Vyplývá to ze studie karetní asociace Visa Europe vypracované ve spolupráci se společností A.T. Kearney.

Horší jako Slovensko

Studie potvrzuje například statistiky Světové banky, Ta odhadla objem šedé ekonomiky v Česku na 18 procent.

Česko má sice po Slovensku nejlepší statistiku z východní Evropy, je ale na tom výrazně hůře než země západní Evropy.

Pro srovnání - ve Švýcarsku nebo Rakousku tvoří šedá ekonomika osm procent. Celkový objem šedé ekonomiky v Evropě se odhaduje na dva biliony eur (49,8 bilionu korun).

Šedá ekonomika podle studie projevuje existencí několika pracovních poměrů zároveň, prací bez platné pracovní smlouvy nebo vyplácením v hotovosti bez vystaveného dokladu. Nejvíce problematické sektory jsou doprava, pohostinství, ubytovací služby, stavebnictví a služby.

Z konkrétních pracovních činností to jsou malířství pokojů, hlídání dětí, soukromé vyučování a zdravotnické služby a dokonce i příprava webových stránek. "Jedním z hlavních důvodů je, že se v těchto odvětvích více platí prostřednictvím hotovosti," uvádí studie.

Stačí řádně registrovat

 "Pokud srovnáme situaci v různých zemích, opatření snižující šedou ekonomiku jsou většinou namířena hlavně proti 'práci na černo'. Podstatně vyššího účinku však lze dosáhnout tím, že se soustředíme na řádnou registraci plateb u obchodníků," uvedl viceprezident společnosti A.T. Kearney Jiří Steif.

Podíl šedé ekonomiky na českém hrubém domácím produktu (HDP) je přitom vyšší, než uváděly dosavadní statistiky, zjistil při nedávno dokončené revizi Český statistický úřad. V rozhovoru pro dnešní E15 to uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

 

 

Právě se děje

Další zprávy