Další zdražení, rozhodli poslanci. Co teď udělá Klaus?

Petr Kučera Petr Kučera
19. 12. 2012 16:30
Poslanci znovu schválili zvýšení DPH, přehlasovali senátní veto. Zákon jde k prezidentovi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM potřetí ve sněmovně schválila daňový balíček, jehož hlavní částí je zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty. Přehlasovala tak senátní veto díky 102 hlasům, nicméně zákon teď ještě míří k prezidentovi republiky.

Pokud se Václav Klaus rozhodne účinnost změn nezdržovat a zákon vyjde ve Sbírce zákonů do konce letošního roku, začnou změny platit podle plánu od 1. ledna 2013.

Obě sazby daně z přidané hodnoty (DPH) mají stoupnout o jeden procentní bod, tedy ze 14 na 15 procent a z 20 na 21 procent. Důvodem je podle vlády zejména snaha udržet schodek státního rozpočtu na původně plánované úrovni v poměru k výkonu ekonomiky (ta roste méně, než ministerstvo financí odhadovalo).

"Schválené zvýšení DPH by mělo z peněženky průměrné rodiny odsát zhruba tisícovku ročně," říká ředitel daňového a právního oddělení společnosti PricewaterhouseCoopers ČR Martin Diviš.

Teď rozhodne prezident

Jestliže zákon nezačne být účinný hned od Nového roku, sjednotily by se sazby DPH dočasně na 17,5 procenta - tedy na hodnotu schválenou už vloni v původním vládním plánu.

Václav Klaus dal v neděli najevo, že se mu nelíbí, když se takováto změna zákonů schvaluje na poslední chvíli. Podle ústavy má nyní 15 dní na to, aby se rozhodl, zda zákon podepíše, nebo nepodepíše. Jak řekl, vláda ho tím staví před hotovou věc a označil to za "zlý diktát na prezidenta". Vláda také podle něj kalkuluje špatně, když počítá s tím, že zvýšením daní vybere víc peněz.

Navzdory Klausově tvrzení není daňový balíček žádnou novinkou, na přípravu svého stanoviska měl prezident půl roku času. V prakticky stejné podobě totiž poslanci schválili balíček už 13. července, senátoři jej ale v srpnu vetovali. Kvůli nesouhlasu části poslanců ODS pak v září už koalice nenašla potřebných 101 hlasů k přehlasování veta.

S půlročním zpožděním

Po kongresu ODS, který ve funkci šéfa strany potvrdil premiéra Petra Nečase, koalice uspěla s formálně novým návrhem balíčku, poslanci jej schválili 7. listopadu. Poté, co jej levicí ovládaný Senát znovu vetoval, musela tedy koalice ve sněmovně znovu najít 101 hlasů.

Při hlasování ve středu 19. prosince schválilo balíček 102 poslanců, když s vládní koalicí hlasovali i nezařazení poslanci Pavel Bém (dříve ODS), Jaroslav Škárka, Milan Šťovíček a Josef Dobeš (dříve VV). Naopak bývalý poslanec ODS Michal Doktor hlasoval proti balíčku.

Nejistotu ohledně výše sazeb, respektive změny na poslední chvíli, kritizují zejména podnikatelé. Znamená to pro ně zvýšené náklady spojené s urychlenou změnou a nemožnost dlouhodobějšího plánování.

Vyšší daň pro bohaté

Vedle zvýšení DPH obsahuje vládní balíček i další změny. Zavádí například nepřímou progresivní daň pro lidi s příjmy nad 100 tisíc měsíčně. Nad tuto hranici totiž budou odvádět sedm procent jako "solidární příspěvek", navíc skončí stropy na zdravotní pojištění. Vyšší zdanění bohatých poslanci schválili jen na následující tři roky (2013 až 2015).

Schválený balíček zvyšuje také daň z převodu nemovitostí. Od roku 2013 stoupne o jeden procentní bod na čtyři procenta. Kdo tedy bude prodávat například byt za milion, ten po změně na dani zaplatí 40 tisíc korun místo současných 30 tisíc.

Omezení výdajových paušálů

Omezit se mají také takzvané výdajové paušály pro osoby samostatně výdělečně činné, i když kvůli odporu ODS nakonec mnohem mírněji, než původně navrhoval ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Pokud osoby samostatně výdělečně činné využijí paušály, nebudou moci současně využít daňové slevy na dítě a na manžela či manželku. Zůstane však zachována možnost využívat další úlevy jako základní slevu na poplatníka nebo možnost odečítat úroky z úvěru na bydlení od daňového základu.

Samotná výše paušálů se nakonec nemění, přestože ministr Kalousek původně navrhoval jejich výrazné snížení na úroveň roku 2004.

U činností spadajících do paušálů ve výši 40 a 30 procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) je však nově půjde využít pouze u příjmů nepřesahující dva miliony korun.

Omezení paušálů se projeví až v daních za rok 2013, tedy v přiznání podávaném na začátku roku 2014

Důchodci dostanou méně

U pracujících důchodců dojde k návratu ke stavu do roku 2007, kdy důchodci od daně z příjmů ze svých výdělků nemohli odečítat základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun ročně.

Počínaje lednem 2013 porostou důchody v příštích třech letech jen o třetinu inflace a o třetinu růstu reálné mzdy. Nižší valorizaci prosadila vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM už dříve v samostatné novele, není tedy přímo součástí daňového balíčku. Kalousek původně navrhoval úplné zmrazení důchodů.

Z původně zvažovaného obsahu balíčku už dříve vypadly některé body, například úplné zrušení porodného. Na jeho úpravě se nakonec oproti dosavadnímu stavu nic nemění.

 

Právě se děje

Další zprávy