Další úspěšná arbitráž, poplatníci ušetří 5 miliard

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
10. 2. 2012 10:57
Řízení vedla švýcarská firma, spor se týkal ochrany investic
Foto: Jan Langer

Praha - Česká republika vyhrála další arbitráž. Vláda tak ušetřila daňové poplatníky několikamiliardové pokuty, na kterou by jinak museli přispět. O rozhodnutí arbitrážního tribunálu ve Frankfurtu v pátek informovalo ministerstvo financí.

Rozhodčí řízení řídila proti České republice společnost Konsortium Oeconomicus. Ta Česko žalovala za porušení dohody o ochraně investic mezi Českem a Švýcarskem.

Jádrem sporu bylo podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba vystavení pětimiliardové garance ze strany ministerstva životního prostředí, respektive Státního fondu životního prostředí, na výstavbu spalovny odpadů v Mladé Boleslavi. Po definitivním zmaření projektu kvůli bankrotu společnosti její majitelé vůči Česku uplatňovali proplacení garancí.

"Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu, ukončil celé řízení, a tím se nám podařilo odvrátit hrozbu pro peníze daňových poplatníků ve výši téměř 5 mld. Kč," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Tribunál podle něj Česku navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení. Ty činily osm milionů korun.

Česko tak v krátké době uspělo v mezinárodněprávní arbitráži již poněkolikáté. V září loňského roku například vyhrálo spor, který proti Česku vedl Peter Franz Vöcklinghaus. V tomto případě ušetřila státní pokladna přibližně miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy