Další stávky aerolinek, lety ČSA do Francie se zpozdí

Karel Toman
23. 2. 2010 13:48
Po německé Lufthanse stávkují i francoužští dispečeři a britské letušky
Foto: ČSA

Praha - Vlnu stávek, která postihla evropské aerolinky, opět pocítí i pasažéři z Česka. Po Lufthanse oznámil chystaný protest palubní personál British Airways a dispečeři letového provozu ve Francii.

Lufthansa sice včera odvolala zbytek stávky, kterou začala v noci na pondělí, ale podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové prozatím stále platí, že zrušeno je po čtyřech párech letů z Frankfurtu do Prahy a zpět a jeden let do Mnichova a zpět.

"Lety Praha - Francie nebo Francie - Praha zatím zrušené nejsou," komentovala mluvčí letiště Praha stávku, kterou pět francouzských odborových svazů plánuje ode dneška do soboty 27. února.

Lety do Francie se zpozdí

Air France už kvůli stávce ohlásila rušení velkého množství krátkých a středně dlouhých letů. Fakt, že stávku dispečerů cestující v Česku pocítí,  připouští i ČSA.

"Podle v tuto chvíli dostupných informací nebude zřejmě nutné zrušit žádnou z linek Českých aerolinií. Očekáváme ale dílčí zpoždění," sdělila mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Palubní personál (tedy ne piloti, ale letušky a stewardi) British Airways datum zamýšlené stávky neoznámil. "Zatím nemáme dost informací, nemůžeme to komentovat," sdělila mluvčí Letiště Praha. "Vývoj v Británii sledujeme, žádná akce nebyla potvrzena," dodává mluvčí ČSA.

ČSA už má stávkovou pohotovost za sebou

Foto: Ondřej Besperát

Evropské aerolinky bojují s obrovským propadem cestujících, jaký po první vlně způsobené útoky na WTO 11. září 2001, způsobila světová hospodářská krize od roku 2008. Letečtí dopravci musejí sahat k velkým škrtům a propouštět, někteří, jako Japan Airlines, dokonce bankrotují.

Kvůli nuceným úsporám si vloni na podzim prošly obdobím hrozící stávky také České Aerolinie. Předák odborové organizace pilotů CZALPA ČSA Filip Gaspar se sice podle svých slov s důvody už zrušené stávky pilotů Lufthansa ztotožňuje. Stávkou ale už hrozit nehodlá.

"Na konci října přišel nový management a došlo ke snížení mezd. Restrukturalizace společnosti běží a i když to nebude jednoduché, nemyslím, že by kvůli tomu hrozily stávky," řekl Gaspar.

 

Právě se děje

Další zprávy