Další návrh: Pracující důchodci přijdou o daňovou slevu

Petr Kučera Petr Kučera
14. 3. 2012 9:20
Nejnovější záměr ministra financí chce vrátit situaci zpět do roku 2007
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha – Pracující důchodci mají od ledna 2013 přijít o možnost odepsat si z daní základní slevu na poplatníka, tedy téměř 25 tisíc korun ročně. Podle Hospodářských novin to navrhne ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 na středeční poradě ekonomických ministrů.

Jde o součást Kalouskova plánu, jak v příštím roce ušetřit 42 miliard korun. Základem by mělo být zvýšení daní a menší růst důchodů.

Zrušení základní slevy na dani pro pracující důchodce by do státní kasy přineslo 2,5 miliardy korun. Ministerstvo při výpočtech vycházelo z toho, že v Česku si k důchodu přivydělává přibližně 150 tisíc lidí.

„Zároveň se toto opatření bude týkat i osob s plně invalidním důchodem,“ cituje deník z materiálu ministerstva. To by znamenalo další desítky tisíc lidí navíc.

Ministerstvo financí chce v rámci úspor vrátit situaci do roku 2007, kdy lidé v důchodu neměli možnost slevu na dani uplatňovat.

Přinejmenším část aktivních penzistů by však nové opatření mohlo odradit od snahy o přivýdělek, zdůrazňují Hospodářské noviny. Připomínají, že zrovna v úterý přitom v Senátu diskutovali experti z akademické půdy a českých firem o tom, jak motivovat lidi v důchodovém věku, aby měli chuť dál pracovat.

Odebrání odpočtového paušálu chce Kalousek podle HN kompenzovat jen těm důchodcům, kteří si vydělají ročně více než 840 tisíc korun – nově by nemuseli danit svůj důchod – a danit penzi by nemuseli ani ti, kteří od státu pobírají více než 24 tisíc měsíčně.

Zástupci koaličních partnerů zatím nechtěli návrh blíže komentovat. „Není příliš šťastné, že ministr financí přichází každý den s novým nápadem, co ještě zdanit. Neříkám ne, ale musel bych k tomu vidět nějakou kvantifikaci. Zatím bych byl opatrný,“ řekl deníku vyjednávač a předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Ani Věci veřejné zatím nechtějí říct jasné slovo, zda Kalouskův zbrusu nový nápad podpoří. „Myslím si, že není úplně fér, že důchodci s příjmem nad půl milionu neplatí daně. Tento návrh zřejmě nakonec dopadne nějakým kompromisem, sami přineseme nějaké varianty,“ řekl bez dalších podrobností ekonomický expert strany Michal Babák.

 

Právě se děje

Další zprávy