Další naděje pro Hummer? GM oslovilo dřívější zájemce

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 2. 2010 14:30
General Motors sonduje, zda by se přece jen nepodařilo prodat Hummer.
Poslední verze Hummeru už s původním vojenským autem nemá mnoho společného. Snad až na obrovské rozměry.
Poslední verze Hummeru už s původním vojenským autem nemá mnoho společného. Snad až na obrovské rozměry. | Foto: Hummer.com

Detroit - Čína Hummer potopila, teď by jej mohla zachránit. Podle agentury Reuters oslovil gigant General Motors zájemce, které dřív odmítl kvůli nabídce společnosti Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery. Ta nakonec civilní verzi armádního vozítka nekoupila, protože obchod nepovolila čínská Komise pro rozvoj a reformy.

Reuters se odvolává na zdroj obeznámený s vývojem situace. Pro GM by odprodání Hummeru znamenalo především zbavení se zátěže, o výdělku se už příliš mluvit nedá. Ačkoliv v bankrotovém řízení, kterým GM prošlo, byla cena značky nasazena na 500 milionů dolarů, čínská společnost jej měla získat za 150 milionů.

Mezi někdejšími zájemci o symbol luxusu mezi SUV jsou podle Reuters i čtyři čínské společnosti. Dvě z nich mají podle zdroje agentury zájem pouze o část značky Hummer, zbylé dvě ji chtějí koupit celou.

Analytici ale tvrdí, že je nepravděpodobné, aby značka skončila v čínských rukách vzhledem k odmítavému stanovisku regulačních úřadů.

Tento postup však údajně nepřeruší připravené ukončování výroby Hummerů. Případné nabídky bude GM probírat v jeho průběhu.

Stejný postup zvolilo GM i v případě další značky - švédského Saabu. O jeho záchraně nizozemským výrobcem luxusních vozů Spyker se rozhodlo v době, když už bylo nastartované ukončování výroby. V poslední době se zdá, že převzetí továrny Spykerem je na dobré cestě.

Značka Hummer letos oslaví teprve osmnácté narozeniny. Vznikla jako civilní odvozenina od vojenského vozu Humvee úspěšně nasazeného ve válce v Perském zálivu. Vzhledem ke své neuvěřitelné spotřebě, velikosti i ceně mají Hummery nálepku luxusního auta. Od své první verze, která byla velmi podobná vojenské, prošel vůz obměnou a přiblížil se ostatním SUV.

O propagaci prvního modelu Hummeru se postaral současný kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který si aut po jejich příchodu na trh objednal rovnou pět.

 

Právě se děje

Další zprávy