Další krach skláren ve Světlé. O práci přijde 60 lidí

Ekonomika Ekonomika
23. 4. 2010 13:15
Manufaktura Bomaco Rossi už nezvládá své dluhy, sama na sebe podala návrh na konkurz
Zatímco některé sklárny vstávají z mrtvých, další teď zkrachovala. Ilustrační foto.
Zatímco některé sklárny vstávají z mrtvých, další teď zkrachovala. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Světlá nad Sázavou - Před pár měsíci se zdálo, že se sklářům ze Světlé konečně blýská na lepší časy. Jenže teď zkrachovala sklárna, která přitom velký pád před více než rokem ustála.

Tento týden ukončila ruční výrobu olovnatého křišťálu sklárna Bomaco Rossi. Všech jejích 60 zaměstnanců dostalo výpověď. Informovala o tom ČTK.

Sama na sebe pak světelská sklárna podala návrh na konkurz kvůli zadlužení. Vydává se tak přesně opačným směrem než sklárny Sklo Bohemia, v nichž nový majitel na podzim obnovil výrobu. Zatím však provoz ve Světlé ani v Poděbradech, kde se sklářské pece opět rozhořely, nevrátil práci všem, kteří se ocitli v evidenci úřadu práce.

 

Míra nezaměstnanosti se proto v této oblasti pohybuje kolem 14 procent. To je o více než 4 procentní body vyšší číslo, než je průměr České republiky.

Dodavatelé přitvrdili a sklárna to neunesla

Teď řady nezaměstnaných sklářů rozšíří i šedesátka lidí z Bomaco Rossi. Ta podle jednatele společnosti Davida Kubáta neustála tlak, který nastal na menší společnosti po krachu velkých skláren. "Dodavatelé se k nám začali chovat s opatrností. Chtěli platby dopředu, zrušili nám úvěry a podobně," řekl ČTK Kubát.

Pohledávky v současné době přesáhly 7 milionů korun, většina z nich už byla neúspěšně vymáhána v exekučním řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy