Další kolo boje o Apetito. Dánové vyhráli nad Čechy

Tomáš Fránek
25. 9. 2012 11:48
Dánská firma může v Česku prodávat sýr s podobným názvem, rozhodl Nejvyšší soud
Foto: TPK

Brno - V Česku bude nadále k dostání nejenom sýr Apetito, ale také Apetina. Nejvyšší soud totiž nevyhověl hodonínské společnosti TPK, která chtěla konkurenci zakázat používání podobného názvu.

Ve sporu tak - přinejmenším dočasně - uspěla dánská společnost Arla Foods, výrobce sýru s názvem Apetina. Jde o sýr balkánského typu, vyráběný v několika variantách.

Podle české společnosti TPK, výrobce taveného Apetita, jde o nekalou konkurenci.

Foto: Arla Foods

Spletou, nebo nespletou?

U městského soudu nejdříve český výrobce neuspěl, před dvěma lety mu ale dal za pravdu Vrchní soud v Praze. Ten zakázal firmě Arla Foods užívat ochrannou známku Apetina pro mléko, mléčné výrobky a potravinářské tuky na území celého Česka. A dal jí tehdy dvouměsíční lhůtu ke stažení výrobků.

Tento verdikt nyní zrušil Nejvyšší soud České republiky. Podle něj sice jde o podobné značky, lidé si je ale plést nebudou. Spotřebitelé si totiž slovo apetit nespojují jen s jednou značkou.

"Průměrný spotřebitel se při vnímání předmětných slovních ochranných známek zaměří nikoli pouze na jejich slovní podobu jako takovou, ale i na jejich další prvky, zejména grafické, v jejichž souvislosti je ochranná známka používána," uvedl v rozsudku senát s předsedou Pavlem Horákem.

Vrchní soud se tak bude muset tímto sporem zabývat znovu. Než vydá pravomocné rozhodnutí, platí původní verdikt pražského městského soudu, podle kterého se mohou prodávat obě značky.

Boj po roce 1989

Tavený sýr z dob komunistického Československa Apetito patří mezi populární výrobky, o které se v Česku strhl největší boj.

Po sedmi letech soudních tahanic nyní sýr s názvem Apetito vyrábí v Česku jenom jedna firma - hodonínská TPK, patřící francouzskému koncernu Bongrain.

Její současný konkurent, firma Arla Foods, je vlastněna dánskými, švédskými a německými farmáři. Má zhruba 17 tisíc zaměstnanců a své produkty nabízí ve stovce zemí. Vedle značky Apetina produkuje například i sýr Castello a máslo Lurpak.


 

Právě se děje

Další zprávy