Další důkaz, že zdraží rohlíky, přichází z Ruska

Zdeněk John
29. 7. 2010 15:00
Rusko jako významný vývozce pšenice hlásí katastrofální neúrodu, zvažuje vývozní clo
Bude dražší? Podle úrody pšenice to vypadá, že ano
Bude dražší? Podle úrody pšenice to vypadá, že ano | Foto: Radek Pecák

Moskva - Rusko vyveze letos až o polovinu méně pšenice než v přechozím roce. Obilnina, které je nedostatek i na dalších trzích po celém světě, se v Rusku neurodila kvůli katastrofálnímu suchu. Export bude podle instututu IKAR (Institute for Agricultural Market Studies) omezen i proto, že sami Rusové budou mít pšenice málo.

IKAR očekává, že vývoz z Ruska klesne z 18 milionů tun až na 9,5 milionu tun. Expert institutu Oleg Suchanov prohlásil, že nelze vyloučit zavedení exportního cla od počátku příštího roku.

Rusko tak kopíruje situaci v Evropě, odkud pěstitelé obilovin už ohlásily velké ztráty. Celá střední Evropa musí počítat s tím, že se v obchodech brzy objeví dražší rohlíky a chleba.

Pšenice na burzách je nyní nejdražší od počátku roku. Prognóza německých zemědělců ukazuje, že horké počasí přinese ztráty až ve výši 30 procent, předpověď se týká celé střední Evropy, tedy i Česka. Postiženy jsou obrovské lány obilí, kukuřice a brambor, které se urodily menší než v minulých letech.

Nižší úrodu potvrzují i čeští a moravští zemědělci. Agrární komora už avizovala růst cen. "Cena obilovin jde nahoru a půjde nahoru," řekl viceprezident komory Jindřich Šnejdrla.

Dražšího chleba a rohlíků by se tak lidé ve střední Evropě měli dočkat do konce roku. "Roste cena obilí, takže musí být nutně dražší chleba a rohlíky," uvedl v deníku Welt Online Amin Werner, výkonný ředitel německé konfederace pekařů.

 

Právě se děje

Další zprávy