Další čtvrtletí, další propad cen bytů. Nejvíc v Praze

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 5. 2010 19:01
Údaje z realitních portálů se shodují: letos ceny bytů i nadále klesaly.
Některé byty si své kupce najdou, jiné musí s cenou dolů. Ilustrační foto.
Některé byty si své kupce najdou, jiné musí s cenou dolů. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Dlouhý nos na všechny, kdo tvrdili, že ceny bytů v Česku s koncem loňského roku dosáhly dna, dělají statistiky z realitních portálů. Podle nich totiž sestup cen letos pokračuje a to nijak zanedbatelně. Nejvyšší snížení nabídkových cen je patrné ve velkých městech, především v Praze.

"Největší cenový pokles v první čtvrtině roku nastal v Praze, kde v průměru nabídkové ceny bytů klesly o více než 7 procent. U nejprodávanější kategorie šedesátimetrových bytů pak byl cenový pokles v hlavním městě dokonce přes 13 procent," shrnul za realitní portál Realitymix.cz jeho ředitel Jan Štěp.

Tento trend potvrzují i údaje portálu realitycechy.cz. Průměrná cena bytů v Česku se za posledních pět měsíců propadla z 1 948 076 korun v prosinci minulého roku na 1 682 136 korun na začátku letošního května. To představuje pokles přibližně o 14 procent.

Podle údajů společnosti Euronetmedia, která portály realitycechy.cz a realitymorava.cz provozuje, byly na počátku května nejlevnější byty na Teplicku, kde byla průměrná cena 531 901 korun, ale také na Mostecku, Chomutovsku a Sokolovsku.

Naopak krom hlavního města nejdráž bylo v Brně, v okrese Praha-východ a v Benešově. Tam se průměrná cena inzerovaných bytů dostala ke dvěma milionům.

Ze statistik Realitymix.cz je patrné, že se nejedná pouze o snížení ceny určitého druhu bytů. Ve většině krajských měst totiž klesala také průměrná cena za čtvereční metr, v řadě měst alespoň od ledna stagnovala.

Nejvyšší pokles za čtvrtletí vykázala opět průměrná cena za čtvereční metr v Praze, o víc než pět procent poklesla i v Plzni a Olomouci.

„Přičítáme to několika důvodům. Pražské ceny jsou jednoznačně nejvyšší v celé ČR a stále zde existoval prostor pro zlevňování.  Dalším důvodem pak je, že na počátku roku sáhli někteří developeři k dalším slevám nabízených bytů, dolů šly i ceny starších nemovitostí," doplnil Štěp.

 

Právě se děje

Další zprávy