Další česká losovačka, Ústí za ni platí pokutu

Pavla Adamcová Tomáš Fránek, Pavla Adamcová
1. 7. 2009 15:15
Úřad označil postup města za zcela neprůhledný, bez veřejné kontroly
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ústí nad Labem musí zaplatit pokutu 300 tisíc korun za další případ zakázky, ve které hlavní roli hrálo losování firem ucházejících o miliony z městské kasy.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž rozhodl, že město neprůhledně zadalo veřejnou zakázku na jeho obnovu.

Kde je kontrola?

"Zadavatel se při výběru realizátora projektu, kterým se stala společnost EUROVIA dopustil řady pochybení. Počet zájemců o zakázku omezil losem. Toto losování však v únoru 2005 proběhlo pouze za účasti zástupců zadavatele. Takovýto způsob výběru zájemců je však zcela netransparentní, neboť v něm zcela absentoval prvek veřejné kontroly," vysvětluje antimonopolní úřad.

Město podle úřadu mimo jiné nepřipustilo ani možnost účasti na losování zástupcům jednotlivých uchazečů a není popsáno, jak bylo losování provedeno.

Ústí podle úřadu učinilo i další neprůhledné kroky. Například zpráva o posouzení a hodnocení nabídek neobsahuje odůvodnění, ze kterého by bylo patrné, na základě jakých skutečností přidělila komise body nabídkám jednotlivých uchazečů.

Cena veřejné zakázky činí více než 139 milionů korun, horní hranice pro udělení pokuty je pět procent z této ceny. Ústí nad Labem se proti rozhodnutí úřadu ještě může odvolat.

Město Ústí nad Labem předalo podle mluvčího Milana Knotka vyjádření úřadu právní kanceláři, která má potvrdit či vyvrátit stanovisko o pochybení. "Pokud k němu skutečně došlo, bude město samozřejmě zkoumat míru případného pochybení u firem či osob, které na celé věci pracovaly," řekl Knotek. Podle něj výběrové řízení na první etapu revitalizace centra prováděla pro město soukromá inženýrská firma.

Losování uchazečů o zakázku nejvíc proslavilo Karlovy Vary. Záběr dvouminutového šátrání v osudí při losování uchazečů o stavbu arény v Karlových Varech se před více jak rokem stal hitem internetu.

Pokuta pro Vary

Díky usilovnému losování se do soutěže o miliardovou zakázku dostalo následně vítězné konsorcium Syner-Bau-stav-Metrostav.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže označil výběrové řízení za zmanipulované a udělil městu půlmilionovou pokutu.

 

Právě se děje

Další zprávy