Dálniční miliardy mají nového šéfa: Bankéře z ABN Amro

red eko, čtk
3. 5. 2007 15:20
Řebíček jmenoval nástupce Švagra
Těžké stroje už u Valíku končí.
Těžké stroje už u Valíku končí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury dnes na návrh ministra dopravy Aleše Řebíčka jmenoval novým ředitelem fondu Gustáva Slamečku. Ten  přichází z pražské pobočky nizozemské banky ABN Amro a ministrovi ho doporučila poradenská firma Newton Solutions.

Předchozího ředitele Pavla Švagra odvolal výbor fondu 26. dubna.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte podrobnosti:

Šéf Státního fondu dopravní infrastruktury je jedním z "nejbohatších" úředníků v zemi. Má totiž na starosti rozpočet o velikosti 60 miliard korun.

Fond byl založen v roce 2000 a do jeho šéfa se dostal odvolaný Pavel Švagr, který v něm vydržel až do minulého týdne. Ministr dopravy Aleš Řebíček ho ale odvolal a na jeho místo jmenoval Slamečku.

Ministr dopravy Aleš Řebíček
Ministr dopravy Aleš Řebíček | Foto: Ludvík Hradilek

Důvěra v konzultanty

"Pan Slamečka prošel jako nejlepší z uchazečů konkurzem, který v uplynulých týdnech zajistila poradenská společnost Newton Solutions, a já nemám žádný důvod její doporučení zpochybňovat," odůvodnil volbu Řebíček.

Hlavním úkolem Slamečky bude podle ministra reorganizace fondu, vyjasnění jeho kompetencí a změna praxe zahajování staveb bez finančního zajištění.

Právě to Řebíček nejvíce vyčítal předchozímu řediteli Švagrovi. Fond údajně za Švagra zahajoval stavby na které neměl dostatek peněz a výstavba silnic tak byla rozkouskována na mnoho malých úseků.

Hledat peníze

Sám Slamečka si ve své nové roli věří. "Jsem si jistý, že má dosavadní praxe je dobrým předpokladem pro efektivní správu prostředků věnovaných státem na údržbu a rozvoj dopravní infrastruktury," řekl.

Ze všech ministerských úkolů považuje Slamečka za jeden z nejdůležitějších vyhledávání nových zdrojů peněz na dopravní infrastrukturu.

SFDI je výhradním distributorem peněz na dopravní stavby, do kterých ročně investuje desítky miliard korun.

Největší příjmy má fond z privatizace státního majetku, které ale postupně vysychají a je nutné hledat nové zdroje. Velkou naději vkládá Řebíček do tzv. projektů PPP, na kterých se vedle státu podílejí soukromí investoři.

 

Právě se děje

Další zprávy