Dálnice do Vídně bude přes Mikulov. Smlouva podepsána

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 1. 2009 17:09
Zástupci Česka a Rakouska podepsali dohodu o spojení mezi Brnem a Vídní.
Rakušané mají jasno, v Česku se o trase R52 stále vedou spory.
Rakušané mají jasno, v Česku se o trase R52 stále vedou spory. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Dálniční spojení mezi Brnem a Vídní překročí hranice států u Mikulova.

Mezivládní dohodu dnes ve Vídni podepsali zástupci obou zemí. Stvrzuje propojení rakouské Severní dálnice A5 a české rychlostní silnice R 52. Podpis smlouvy potvrdil český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal.

„Z rakouského hlediska spočívají výhody Severní dálnice v kapacitním propojení mezi hospodářskými regiony Brna a Vídně. Obyvatelům obcí na trase současné silnice navíc přinese velkou úlevu," uvedla rakouská ministryně dopravy Doris Buresová.

O trase dálničního spojení se vedou dlouhá léta spory především na české straně. Z rychlostní silnice R52 je hotov jen úsek vedoucí z Brna do Pohořelic.

Dohoda vedení přes Břeclav nebrání

Příčinou sporů mezi ekology a Ředitelstvím silnic a dálnic je asi dvacet kilometrů, které mají spojit Pohořelice s Mikulovem. Odpůrcům tahu se nelíbí záměr vést R52 kolem Novomlýnských nádrží a přes Mikulov. Navrhují variantu vedení přes Břeclav.

„Další dříve zvažované varianty, tedy hlavně propojení přes Břeclav na dálnici D2 či severozápadní trasa přes Znojmo touto dohodou dotčeny nejsou," řekl Jan Koukal.

V Česku ale přípravy na stavbu dálnice provází spory. Ústavní soud už totiž na konci loňského roku rozhodl, že se před soud znovu vrací územní plán, který s trasou přes Mikulov počítá. Pokud soud rozhodne, že plán neplatí, může to na moravské strańě hranice znamenat další výrazné zdržení projektu.  

Rakouská vláda má podle ČTK dostavbu dálnice A5 ve svém volebním programu a potřebuje vykázat posun ve stavbě. Proto měla eminentní zájem o dohodnutí místa, kde se A5 potká s R52. Trasa spojující Brno s Vídní je součástí transevropské dopravní sítě TEN.

 

Právě se děje

Další zprávy