Czechinvest destabilizuje právní stát, tvrdí ekologové

Dušan Klimeš
13. 9. 2007 16:00
Agentura se ostře ohradila proti výpadu EPS

Praha - Czechinvest je ve střetu zájmu a investoři jsou upřednostňováni před dodržováním zákonů. Tvrdí to alespoň dnes představená analýza Ekologického právního servisu (EPS) "Zahraniční investice a Czechinvest jako faktory destabilizující demokratický právní stát".

S tím ale Czechinvest nesouhlasí.

"Investoři do Česka nepřicházejí, aby porušovali zákony. Jejich cílem naopak vždy je co nejlépe pochopit českou mentalitu a aktivně se zapojit do společnosti. Kdyby přicházeli s cílem porušovat legislativu, nevybírali by si Českou republiku, členskou zemi EU, která dbá na dodržování legislativy," uvedla pro deník Aktuálně.cz Lucie Králová, tisková mluvčí agentury.

Hlavní závěry analýzy shrnuli právníci do několika bodů a oblastí. První část se věnuje střetu zájmu Czechinvestu.

"CzechInvest například spolupracuje se Sdružením pro zahraniční investice (AFI), fakticky uzavřenou skupinou soukromých subjektů poskytujících služby zahraničním investorům, které sám založil. Obě organizace jsou dále propojeny řadou osobních a institucionálních vazeb, z nichž některé mohou mít i trestněprávní aspekty," říká jeden z autorů analýzy Pavel Franc.

Foto: Aktuálně.cz

Rozhodují sami o sobě?

Dále se státní agentura podílí na vytváření legislativy, která se týká jí samotné, a díky tomu snižuje míru své zodpovědnosti a možnosti postihu.

Rozpor EPS vidí i v tom, že Czechinvest má lákat zahraniční investice a poté sám vypracovává posouzení toho, komu budou uděleny pobídky.

Vadné nastavení systému udělování investičních pobídek tak dle autorů často vede k podpoře projektů, jejichž realizace vyžaduje porušení zákona a zásah do právem chráněných zájmů.

Foto: Czechinvest
Czechinvest vybral nové šéfy a už je odvolává
Rozestavěný závod v Hranicích na Moravě.
Rozestavěný závod v Hranicích na Moravě. | Foto: www.energotis.cz
LG.Philips končí, možná už do půl roku
Foto: Aktuálně.cz
Ve studiích Hyundai jsou rozpory

Opačný pohled na věc má ale vládní agentura.

"CzechInvest nemá pravomoc samostatně rozhodovat o udělování pobídek. Projekt kromě CzechInvestu posuzuje ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo financí, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo životního prostředí a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," vypočítává Králová.

Organizace EPS ale navrhuje i řešení. Tím by byla meziresortní komise, která by posuzovala nabídky investic, které Czechinvest přiláká a rozhodne o tom, zda pobídku dostanou či nikoli.

"Udělování investičních pobídek je na rozdíl od okolních zemí v Česku upraveno zákonem. To znamená, že jsou podmínky udělování pobídek pevně stanoveny," brání systém Králová z Czechinvestu.

Ovlivnění úředníci

Ale lákání investorů má dle EPS ovlivňovat i samotný výkon úředníků ve státní správě.

Konec června 2007.
Konec června 2007. | Foto: MIlan Řípa

"Smlouvy mezi investory a územními samosprávnými celky či státem často obsahují závazky, jejichž jediným smyslem je odstranění administrativních překážek a urychlení realizace investice," uvádí sdružení.

Obvinění EPS jdou ale ještě dál. Investoři prý staví své továrny bez rizika jejich odstranění.

"Konkrétně lze tento problém pozorovat v procesu povolování staveb," říká Jiří Nezhyba z GARDE-EPS.

Podle něj dochází k případům, kdy proti investici vystupují zainteresované strany, například obce či sousedé. Jejich požadavky nejsou vzaty v potaz a stavba je nakonec povolena. Přestože se časem ukáže, že toto povolení bylo nezákonné, továrna již stojí a neexistují páky, jak vrátit vše do původního stavu.

V závěru pak EPS uvádí i řešení některých systémových chyb i konkrétních nedostatků. Czechinvest by měl například vystoupit z AFI, měl by být novelizován zákon o střetu zájmů i stavební zákon.

Nově by měla být zákonně ustavena pravidla lobbingu a odděleno lákání investorů od rozhodování o udělení pobídky.

 

Právě se děje

Další zprávy