Czech Coal musí dodávat uhlí Elektrárnám Opatovice

ČTK ČTK
27. 11. 2012 17:01
Předběžným opatřením to nařídil Krajský soud v Ústí nad Labem
Foto: Ludvík Hradilek

Opatovice nad Labem - Společnost Czech Coal musí dodávat uhlí v plném rozsahu Elektrárnám Opatovice (EOP) i v roce 2013. Předběžným opatřením to nařídil Krajský soud v Ústí nad Labem.

Pro 60 tisíc domácností v Pardubicích, Hradci Králové a Chrudimi to znamená, že se nemusejí další rok obávat o dodávky tepla a teplé vody.

Kdo má komu platit

Obě firmy spolu vedou obchodní spor už zhruba půl roku. Czech Coal vypověděl EOP smlouvu 7. června kvůli údajné půlmiliardové pohledávce.

EOP následně podaly na Czech Coal žalobu kvůli tomu, že nedodržel smlouvu, a požadují náhradu. Na adresu údajného dluhu tvrdí, že mají naopak u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o zvýšení cen.

O dodávkách pro následující léta od té doby obě strany neúspěšně vyjednávají, návrhů smlouvy si už vyměnily několik. Doposud platilo pouze předběžné opatření, na základě kterého soud nařídil, aby Czech Coal dodával alespoň do konce roku 2012.

Změnit zákony 

"Pokud bude společnost Czech Coal rozhodnutí soudu respektovat, je krize zažehnána. Ovšem pouze pro letošní rok," uvádí primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková, která je zároveň členkou dozorčí rady EOP.

Nezbytná je podle ní změna legislativy týkající se dobývání uhlí - stát by měl hlavně lépe definovat, za jakých podmínek uděluje licenci na těžbu.

Přímo elektrárna zvažovala, že by mohla spalovat uhlí z dolu Mibrag v Německu, který zčásti vlastní majitel elektrárny Energetický a průmyslový holding (EPH).

Bylo by ale nutné vyřešit různé technologické problémy způsobené jiným palivem a zřejmě by to také zvýšilo náklady. Navíc by musela elektrárna získat povolení k vypouštění většího množství emisí oxidů síry do ovzduší, což se nelíbí obcím v regionu.


 

Právě se děje

Další zprávy