ČVUT vystaví kybervěž za téměř miliardu

Martin Rychlík, Euro.cz
11. 1. 2010 12:54
Institut počítá s výzkumem pro tuzemské firmy, ale i se zakázkami z EU
V Dejvicích bude mít centrum mocné sousedy. Třeba skupinu PPF
V Dejvicích bude mít centrum mocné sousedy. Třeba skupinu PPF | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vznik Českého institutu kybernetiky a informatiky v pražských Dejvicích, kde se mají usídlit špičková vědecká pracoviště, je o kus reálnější. Koncem roku obdrželo České vysoké učení technické na přípravu své "kybervěže" příspěvek 104 milionů korun z ministerstva školství.

"Předpokládáme, že do poloviny letošního roku připravíme tendrovou dokumentaci, která by následně umožnila první etapu výstavby. Ta si vyžádá 550 milionů. Na financování v roce 2010 potřebujeme 200 milionů, o tom nyní jednáme s představiteli resortu. Byli bychom rádi, aby celá stavba do konce roku 2011 stála," řekl serveru Euro.cz prorektor ČVUT pro výstavbu a investorskou činnost Miloslav Pavlík. Celkové náklady na vznik Centra excelence Antonína Svobody budou činit asi 800 milionů.

Infobox

Původní znění článku naleznete ZDE

Univerzita byla nucena po námitkách památkářů projekt přizpůsobit, ale hlavní vize - soustředit na jednom místě elitní vědce v oboru a udržet je v České republice - zůstává. Ojedinělý bude promítací infosystém na třípodlažní nadstavbě objektu, na němž se má podílet konceptuální výtvarnice Magdalena Jetelová.

"Bude to v Česku novum," uvedl exprezident Českého svazu stavebních inženýrů Pavlík. Institut počítá s výzkumem pro tuzemské firmy, ale i se zakázkami z EU a také pro obranné složky USA. Autorem architektonického řešení komplexu, který se má stát pomyslnou branou dejvického kampusu, je kancelář Petr Franta Architekti & ASOC.

 

Právě se děje

Další zprávy