Čtyřicet lahví se smrtí, výsledky testů alkoholu

ČTK ČTK
28. 2. 2013 11:00
Při bezplatném testování tvrdého alkoholu od občanů 12 procent vzorků nevyhovělo
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Bezplatné testování tvrdého alkoholu od lidí v Česku odhalilo, že zhruba každá desátá láhev je zdraví nebezpečná: z téměř sedmi tisíc vzorků nevyhovělo dvanáct procent.

Nebezpečná dávka metanolu, která mohla konzumenta zabít, byla ve čtyřiceti vzorcích, tedy v každé dvacáté z nevyhovujících lihovin. Celkem občané přinesli 6983 vzorků.

"Z celkového počtu 841 nevyhovujících vzorků byla nadlimitní hodnota metylalkoholu ve 30 procentech, u 70 procent se jednalo o zvýšený obsah propanolu," upřesnil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Předpokládá také, že mezi občany je jedovatý alkohol i nadále, a vyzval proto k obezřetnosti.

Obě hodnoty byly podle Valenty nadlimitní ve čtyřech procentech odebraných vzorků. "V pěti procentech případů, tedy zhruba ve čtyřiceti případech, se jednalo o nadlimitní zdraví ohrožující obsah metylalkoholu. Tito lidé byli zachráněni," doplnil Valenta. Pozitivní byly podle něj nálezy především u tuzemáku, vodky a destilátů.

Další testování si lidé už budou muset platit, vyjde je od 700 do 1500 korun. Bezplatná akce, která trvala od 7. do 28. prosince 2012, už byla uzavřena a ministerstvo za ni vydalo 7,5 milionu korun.

857 podnětů

První otrava metanolem byla 3. září, v nemocnici skončilo 101 lidí, čtyři desítky zemřely.

Hygienici varovali občany před lihovinami s obsahem etanolu od 20 procent výše, které byly vyrobeny mezi 1. lednem a 27. listopadem, jsou neoznačené a nebyly zakoupeny v běžné obchodní síti. Nejvíc závadných vzorků bylo z krajů Moravskoslezského a Zlínského.

O bezplatné testování byl podle ministerstva po celou dobu velký zájem. Většina lidí dostala tento alkohol darem nebo zakoupila v běžné obchodní síti. Objevily se ale také lahve bez kolku nebo takové, před kterými policie varovala.

Zjištění předali hygienici k dalšímu prošetření celníkům a policii, zároveň také sami zahájili řadu správních řízení. Ministerstvo udělilo v průběhu akce 225 pokut v celkové výši 1,229 milionu korun a podalo celkem 857 podnětů.

 

Právě se děje

Další zprávy