Čtvrtina Čechů žije od výplaty k výplatě

Michal Najman
11. 9. 2006 14:30
Praha - Investice jako jistota pro rodinu, tak ji vnímá bezmála 40 procent Čechů. Čtvrtina jich naopak nespoří vůbec.

Tvrdí to studie agentury GfK, která rozdělila obyvatele České republiky do pěti typů z hlediska investování.

Z výzkumu mimo jiné vyplynulo, že 25 procent Čechů vůbec nespoří a žije od výplaty k výplatě. Motivací ke spoření či investování není většinou zisk, ale snaha zabezpečit rodinu i sebe pro případ nouze. Takto odpovědělo 37 procent z tisícovky dotázaných.

Pro informace do banky

Informace o dobrých způsobech investování si pak lidé nejčastěji pořizují v bankách, v nichž mají účty. Důležitým zdrojem informací jsou také známí a příbuzní.

"Zatím jen 18 procent obyvatel hledá informace na internetu, ale v příštích letech toto číslo určitě poroste," uvedl Petr Gajdušek z agentury GfK Praha.

Foto: Aktuálně.cz

Nejpočetnější skupinou investorů jsou tzv. "zastánci jistoty", kterých je 30 procent. Většinou pocházejí z větších měst a jsou to řadoví zaměstnanci či důchodci. Bojí se rizika a proto pro ně například investování do akcií nepřichází v úvahu. Raději své peníze ukládají do stavebních spoření a na spořící účty.

Pravým protipólem jim jsou "odvážlivci", mladí lidé většinou z Prahy a dalších velkých měst. Celkem tvoří pětinu Čechů a investují hlavně za účelem zisku. Nebojí se rizika a proto milují zejména investice do akcií.

Hony na rozumné investory

Pro investiční společnosti nejzajímavější skupinou jsou tzv. "rozumní investoři". Mají vyšší příjem a bezpečí je podle GfK základem jejich živorta. Jsou konzervativní a snaží se nevyčnívat.

"Právě na tuto skupinu investorů se hodláme zaměřit," řekla Petra Chaloupková ze společnosti Raiffeisen Capital Management. Přitažlivé na této skupině investorů je jejich rozvážnost a solventnost a také to, že tvoří téměř čtvrtinu populace v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy