ČTÚ příští rok vypíše tendr na digitální rozhlas

ČTK ČTK
7. 8. 2013 17:24
Minimální cena má být 10 000 Kč za každých 10 000 obyvatel.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce příští rok vypsat výběrová řízení na frekvence pro digitální rozhlasové vysílání.

V takzvaném III. pásmu by měl vzniknout jeden celostátní rozhlasový multiplex a až sedm regionálních multiplexů. Vyplývá to z podmínek, které ČTÚ zveřejnil k veřejné konzultaci na internetu.

"ČTÚ počítá s výběrovým řízením na jeden celoplošný multiplex, kam by se vešlo minimálně dvacet celoplošných stanic," řekl ČTK mluvčí úřadu František Malina. Návrh podle něj počítá i s rezervou pro případný veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu. Později chce samostatně ve dvou tendrech nabídnout kmitočty pro pokrytí Prahy.

Kmitočty na 15 let chce úřad nabízet formou jednokolové aukce, kde bude hlavním kritériem nabídnutá cena. Minimální cena má být 10 000 Kč za každých 10 000 obyvatel, kteří žijí na pokrývaném území.

Připomínky k záměru chce ČTÚ sbírat do 20. září.

Prodej kmitočtů umožnila digitalizace pozemního rozhlasového a televizního vysílání. Nabídka frekvencí v III. pásmu navazuje na prodej kmitočtů v pásmu L v předchozích letech. Digitální rozhlas má mimo jiné umožnit fungování více stanic vedle sebe, lepší zvuk či doprovodné služby. K jeho příjmu však jsou potřeba modernější přijímače.

 

Právě se děje

Další zprávy