ČTÚ nabízí kmitočty. Přiláká dalšího operátora?

ČTK ČTK
19. 3. 2012 16:44
Úřad požaduje, aby vlastníci nových kmitočtů pokryli nejdříve málo obydlené okresy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha  - Více než 9 miliard je celková vyvolávací cena kmitočtů pro rychlé mobilní sítě nabízených v chystané aukci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Nejvíce si ČTÚ cení frekvencí po analogovém vysílání v pásmu 800 MHz, které budou stát dohromady minimálně 6,6 miliardy Kč. Vyplývá to z návrhu podmínek aukce.

Ten, kdo kmitočty vydraží, bude moci vybudovat rychlé mobilní sítě LTE, které v současnosti nabízejí zhruba pětinásobnou rychlost proti sítím 3G.

"Hlavním cílem této aukce je v relativně krátké době zajistit občanům a podnikatelům špičkové služby mobilního broadbandu takzvané čtvrté generace. Navrhované podmínky jsou nastaveny tak, aby v případě reálného zájmu umožnily vstup dalšího mobilního operátora," uvedl na tiskové konferenci předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Podotkl, že hlavním cílem aukce není maximální okamžitý výnos.

Přidělení kmitočtů by mělo proběhnout v prosinci

V pásmu 800 MHz chce úřad dražit celkem šest bloků frekvencí, v pásmu 1800 MHz 11 bloků a v pásmu 2600 MHz 23 bloků, dražit se budou jednotlivé bloky. V pásmu 1800 MHz úřad vymezil jeden blok dvakrát 15 MHz pro případného nového operátora.

Výběrové řízení chce úřad vypsat 22. června, zájemci o účast v aukci se budou moci hlásit do 10. srpna, respektive 49 dní od vyhlášení. Součástí přihlášky bude složení záruky ve výši minimálně 80 milionů korun a maximálně čtvrt miliardy Kč, podle zvažovaného počtu aukčních nabídek. Poté úřad případně vyřadí uchazeče, kteří nesplnili zadávací podmínky, a úspěšné kandidáty následně na konci září pozve do aukce.

Samotná elektronická aukce by se měla uskutečnit na konci listopadu a přidělení kmitočtů na konci prosince.

Vítězové získají právo užívat kmitočty do března 2028.

Nejprve pokrytí venkovských okresů

Zájemce o frekvence v pásmu 800 MHz se bude muset zavázat, že začne s pokrýváním řídce osídlených okresů. Za každý řídce osídlený okres pokrytý z 95 procent rychlostí nejméně dva Mbit/s bude moci pokrýt jeden lukrativnější region. Do 30 měsíců od přidělení frekvencí musí operátor pokrýt 95 procent řídce osídlených okresů, do pěti let pak musí pokrývat všechny okresy z obou skupin. V pásmu 1800 MHz musí pokrýt polovinu populace do šesti let a v pásmu 2600 MHz do pěti let 30 procent populace.

Vedle zavedení nových služeb a rozšíření pokrytí rychlým internetem je jedním z cílů tendru podle ČTÚ umožnit vstup nového operátora, který by zvýšil konkurenci na trhu. Potenciální zájemce by mohl v rámci aukce získat rozsah kmitočtů srovnatelný se třemi nynějšími operátory na trhu. Nový hráč bude moci využít takzvaný národní roaming, kdy jej současní operátoři, pokud rovněž získají nové frekvence, budou muset na omezenou dobu pustit do svých sítí GSM v pásmech 900 a 1800 MHz, případně i do sítí UMTS (3G). Tím se má vyrovnat počáteční rozdíl v pokrytí mezi nynějšími operátory a novým poskytovatelem.

Jednou z dalších podmínek pro všechny držitele nových frekvencí je závazek velkoobchodní nabídky, který umožní podnikání virtuálních operátorů bez vlastní sítě. Povinná velkoobchodní nabídka se nebude vztahovat na sítě GSM, ale jen na sítě na nových kmitočtech.

 

Právě se děje

Další zprávy