ČSTV chce dál jednat jen s Ulčákem a hned prodat arénu

Zdeněk John, Kateřina Eliášová
13. 1. 2011 8:44
Většinový akcionář, ČSTV, se přiklonil k plánu, který nevpustí do Sazky žádného cizího investora
Martin Ulčák (eInvest) a Aleš Hušák (Sazka). Nabízejí, že spojí své síly a pokusí se vyvést loterijní firmu z finanční krize
Martin Ulčák (eInvest) a Aleš Hušák (Sazka). Nabízejí, že spojí své síly a pokusí se vyvést loterijní firmu z finanční krize | Foto: Radek Pecák

Praha - Většinový majitel Sazky se rozhodl svěřit budoucnost této loterijní společnosti i její finanční záchranu do rukou jen tomu, kdo nebude žádat majetkový podíl. Středeční rozhodnutí výkonného výboru ČSTV přijaté poměrem 15:3 hlasů tak znamená, že dál chce ČSTV vyjednávat jen o nabídce firmy eInvest Martina Ulčáka, blízkému generálnímu řediteli Sazky Aleši Hušákovi.

Penta i Synot, další, o jejichž nabídkách výkonný výbor diskutoval, totiž žádají za finanční injekci Sazce její akcie, nebo alespoň část podílu ve firmě.

Sazku ale tlačí čas. Už příští pondělí vyprší například finanční ultimátum, které ji dal největší věřitel Radovan Vítek. Pokud mu nezaplatí pohledávky, které koupil, hrozí ji poslat do insolvence.

Co nabízí eInvest

Cíle:

  • zachování současné akcionářské struktury
  • restrukturalizace Sazky, v roce 2015 bude firma přinášet akcionářů to, co v roce 2004
  • nalezení partnera pro spoluvlastnictví O2 Arény

Nabídka:

  • poskytne kapitál bez nároku na podíl ve firmě
  • okamžitý úvěr Sazce ve výši 200 milionů
  • převzetí dluhů od Radovana Vítka, které koupil u KB a Reiffeisenbank, pokud to bude nutné
  • převzetí dalších dluhů
  • 200 milionů ročně akcionářům Sazky v příštích čtyřech letech
  • 25 % výtěžku ze Sazky na rozvoj společnosti

Požadavky:

  • mandát od 75 procent akcionářů na dobu 15 let
  • podepsání smlouvy o spolupráci, která definuje vliv eInvestu na řízení Sazky
  • 25 procent z výtěžku Sazky pro eInvest
  • splacení půjčky Sazce do 10 let
  • zajištění úvěrů podle obvyklých podmínek

Zdroj: eInvest

"Preferujeme nadále spolupráci s finančním partnerem, který nebude požadovat majetkový podíl v Sazce," popsal Aktuálně.cz rozhodnutí výboru šéf hokejového svazu Tomáš Král. Sazka podle něj začne okamžitě prodávat zbytný majetek, včetně O2 Arény. "Chceme ji prodat v co nejkratším termínu, v podstatě okamžitě," řekl Král o stavbě, která Sazku stáhla do potíží.

Potečou miliardy

Z dosud známých informací o dluzích Sazky vyplývá, že finanční záchrana Sazky musí propuknout prakticky ihned. V nejbližších dnech bude firma potřebovat stovky milionů, v nejbližších měsících pak částky převyšující dvě miliardy.

Šéf hokejového svazu Tomáš Král odmítl komentovat otázku, zda výkonný výbor probíral případné odvolání Aleše Hušáka z funkce. Podle jiných zdrojů Aktuálně.cz, které se zúčastnili zasedání, se krátce o Hušákově budoucnosti mluvilo, aniž bylo přijato jakékoliv rozhodnutí.

Verdikt výkonného výboru ČSTV oddaluje den, kdy bude definitivně rozhodnuto. Neprošel ani návrh, který podal šéf tenisového svazu Kaderka, aby byla svolána mimořádná valná hromada ČSTV.

Záležet bude také na postoji dalších majitelů Sazky. Některé právní rozbory, které má k dispozici například Český olympijský výbor (2 procenta v Sazce), totiž uvádějí, že majitelé musí všichni jednat ve shodě.

Ulčák chce souhlas i dalších

Ulčákův eInvest jako součást svého plánu uvádí, že chce dostat mandát od 75 procent akcionářů Sazky působit ve společnosti (a nepřímo ji kontrolovat) po dobu dalších patnácti let.

Sazka, která v loňském roce dosáhla podle předběžných údajů čistý zisk 1,4 miliardy korun, se dostala do potíží s likviditou kvůli dluhům za stavbu obří arény ve Vysočanech. Hala sice vydělává na provoz, ale nikoliv na splátky dluhopisů a směnek, za které byla postavena.

 

Právě se děje

Další zprávy