ČSSZ má nového ředitele, přichází z pojišťovny

Petr Kučera Petr Kučera
17. 9. 2012 14:45
Dosavadní šéf jednoho z největších úřadů se do výběrového řízení nepřihlásil

Praha - Česká správa sociálního zabezpečení po dvou letech opět mění své vedení. Do funkce nového ústředního ředitele byl v pondělí jmenován Petr Poncar.

Osmačtyřicetiletý právník působil od roku 1997 na vrcholných manažerských pozicích v pojišťovnictví. Vedl sekci životního pojištění v České pojišťovně, poté působil v představenstvu Allianz pojišťovny a Allianz penzijního fondu.

V čele jednoho z největších úřadů v zemi vystřídal Viléma Kahouna, který se do výběrového řízení na funkci ředitele už nepřihlásil. Jak už online deník Aktuálně.cz informoval v srpnu, zájem mělo 10 lidí, devět z nich splnilo podmínky.

Viléma Kahouna jmenoval ministr Jaromír Drábek do funkce k 1. listopadu 2010. "Už ve jmenovacím dekretu bylo uvedeno, že je to jen na dobu do výběru nového ústředního ředitele v řádném výběrovém řízení," vysvětlila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

"Hlavním úkolem Viléma Kahouna ve funkci bylo zajištění dodržování správních lhůt, tento úkol byl naplněn," dodala mluvčí. Právě kvůli nedodržování lhůt v oblasti rozhodování o důchodech odvolal ministr Drábek před dvěma lety Kahounovu předchůdkyni Boženu Michálkovou, která tak ve funkci vydržela zhruba tři roky.

Česká správa sociálního zabezpečení patří s téměř 9000 zaměstnanci k největším tuzemským úřadům. Vybírá pojistné na sociální zabezpečení a příspěvky na státní politiku zaměstnanosti, díky tomu zajišťuje více než třetinu příjmů státního rozpočtu. Vyplácí přes 3,5 milionu důchodů a měsíčně kolem 200 tisíc dávek nemocenského pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy