ČSSD: Zvýšíme daně lidem i firmám. A chtějte účtenky

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
16. 3. 2013 19:45
Sociální demokraté debatují o registračních pokladnách a zpřísnění pro OSVČ
Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyšší daně pro lidi i firmy, boj proti švarcsystému, zavedení registračních pokladen a odklad jednotného inkasního místa. To jsou základy daňového programu sociálních demokratů po jejich očekávaném vítězství v příštích volbách.

Stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD na sjezdu strany v Ostravě potvrdil priority, jejichž přehled přinesl online deník Aktuálně.cz před rokem. Ve hře je i obnovení povinné minimální daně pro OSVČ i v případě, že nedosahují zisku. Mládek už tehdy také přiznal, že nelze počítat se snížením daně z přidané hodnoty dříve, než to rozpočtová situace dovolí.

ČSSD chce zrušit současný koncept superhrubé mzdy, zavedený Topolánkovou vládou. Se zrušením superhrubé mzdy počítá i daňová reforma z dílny nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, která má odstartovat nejpozději od roku 2015.

Mládek nyní v Ostravě zopakoval, že sociální demokraté prosazují progresivní zdanění příjmů fyzických osob s horní sazbou 38 procent. Právnické osoby by platily 21 procent místo nynějších 19 procent, přičemž speciální 30% sazba se má vztahovat na velké finanční, energetické a telekomunikační firmy.

ČSSD chce také odložit fungování jednoho inkasního místa, kam mají plátci daní a dalších odvodů směřovat veškeré platby. "To budeme muset odložit, protože jinak to skončí úplně stejně jako sKarty," řekl Mládek.

Zachráníme OSVČ od minimálního důchodu

Prioritou ČSSD podle Mládka bude i boj proti švarcsystému, tedy zaměstnávání lidí na živnostenský list místo pracovní smlouvy. Hlavní problém podle něj spočívá v tom, že se nevybírají peníze na sociální pojištění. "Dospělo to tak daleko, že řada takzvaných osob samostatně výdělečně činných, pokud se nic neudělá, bude mít minimální důchod," varoval. "Takže my to vlastně uděláme v jejich zájmu," dodal.

Podle staronového předsedy strany Bohuslava Sobotky může být jedním z bodů volebního programu strany před parlamentními volbami i opětovná snaha zavést v Česku registrační pokladny. Nevyloučil, že v boji s daňovými úniky by se strana mohla inspirovat také právě vznikajícím projektem slovenských sousedů.

Fico: Zkuste losování účtenek

Slovenský premiér Robert Fico, host ostravského sjezdu ČSSD, řekl, že jeho vláda chce obyvatele přimět k tomu, aby po obchodnících více vyžadovali účtenky. S nimi by se pak mohli účastnit loterie o ceny.

"Podobně jako jiné země i Slovensko má velký problém s výběrem daní a daňovými podvody. Chceme motivovat lidi, aby vyžadovali platné účtenky. Měli jsme daňové kontroly v různých zařízeních a byli jsme šokováni, jaký je rozsah neplacení daní a poskytování služeb načerno, přestože na Slovensku na rozdíl od České republiky máme registrační pokladny," vysvětlil Fico.

Nápad s losováním účtenek podle něj pochází z Asie. Slovenské daňové úřady podle Fica nyní pracují na stanovení systému přijímání účtenek. "Nepůjde o loterii, že si někdo bude muset něco koupit nebo zaplatit nějaký tiket nebo los. Jen pošle v určité podobě platnou účtenku do slosování," podotkl Fico.

Losování by se mohlo konat v týdenním nebo dvoutýdenním intervalu. První cenou by mohlo být deset až 15 000 eur (zhruba 250 až 384 000 korun) a například jednou za měsíc osobní automobil. Losování by se mělo spustit už letos v září nebo říjnu.

Sobotka připomněl, že vláda ČSSD už v minulosti zákon o zavedení registračních pokladen prosadila. "Zákon v roce 2006 zrušila vláda Mirka Topolánka a registrační pokladny u nás zavedeny nebyly," připomněl.

ČSSD nyní vede debatu o tom, že právě opětovné zavedení registračních pokladen zařadí do svého volebního programu. Sobotka losování účtenek považuje za inspirativní, ale podle něj by v Česku nejprve musely být zavedeny registrační pokladny.

 

Právě se děje

Další zprávy