ČSSD: Vlastníci OKD by měli do firmy vrátit část zisku

ČTK ČTK
13. 9. 2013 18:18
Bez našich miliard by se už v ostravsko-karvinském revíru netěžilo, oponuje OKD.
Důl Frenštát v Beskydech.
Důl Frenštát v Beskydech. | Foto: OKD

Praha - Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by do firmy vrátit část zisku z minulých let. Když selžou, musí jednat vláda. Na páteční tiskové konferenci to prohlásil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, podle něhož k napjaté situaci v Moravskoslezském kraji přispěly i reformy bývalého kabinetu.

Mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt uvedl, že nebýt toho, že firma v minulých letech investovala miliardy korun, už by se v ostravsko-karvinském revíru zřejmě netěžilo.

"Je evidentní, že tento soukromý podnik a vlastníci tohoto soukromého podniku inkasovali v minulých letech, kdy byly vyšší výkupní ceny uhlí, výrazné zisky, v řádu miliard a desítek miliard korun. Sociální demokracie je přesvědčena, že primární odpovědnost za stabilizaci OKD a udržení zaměstnanosti musí mít vlastníci této soukromé společnosti," uvedl Sobotka.

OKD: Bez našich miliard by se tu už netěžilo

Pokud vlastníci, na něž by prý měla vyvíjet tlak i vláda, do firmy neinvestují a v řešení selžou, pak by měl podle Sobotky nastoupit stát. "A příští vláda bude muset zvažovat reálně všechny možné varianty, jak udržet zaměstnanost v Moravskoslezském kraji a jak případně pomoci překonat období, ve kterém jsou velmi nízké výkupní ceny uhlí, které produkuje OKD."

Síbrt uvedl, že společnost OKD v letech 2007 až 2012 investovala do svého rozvoje a modernizace zhruba 27 miliard korun.

"Bez těchto prostředků by v současnosti těžba v ostravsko-karvinském revíru s mimořádně náročnými geologickými podmínkami již pravděpodobně neprobíhala. Doly by byly uzavřené, nebo v nich probíhal útlum. Firma by tak nemohla dávat práci téměř 13.000 svých zaměstnanců," uvedl Síbrt.

Dodal, že na daních a dalších poplatcích navíc firma v letech 2004 - 2012 odvedla do veřejných rozpočtů téměř 36 miliard korun.

Krajní variantou je konkurz

Některé možné varianty státní intervence nastínil novinářům ve čtvrtek stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. "V ideálním případě by to mohlo být tak, že ten vlastník prodá třeba důl Paskov státu za korunu, a ten stát potom zajistí ten útlum a podobné věci," uvedl s tím, že si jen těžko dokáže představit přímou finanční pomoc soukromé firmě. Ta by se podle něj těžko vysvětlovala i proto, že společnost v minulosti vyplácela vysoké dividendy.

"Samozřejmě krajní variantou je, že bude konkurz, a pak si ... ty aktiva koupí stát a bude ji (společnost) sanovat. Ale tam ještě bude samozřejmě složitá besídka, co s těmi dluhy," řekl také. Rolí státu je podle něj i zajištění alternativní práce a rekultivace území, podobně jako se to dělalo v takové situaci v 90. letech.

Obecně se podle šéfa sociálních demokratů dá situace v regionu zlepšit, když bude vláda lépe hlídat vývoj cen elektrické energie, podpoří všechny připravené projekty průmyslových zón, investuje do dopravní infrastruktury nebo aktivní politiky zaměstnanosti.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Zaměstnává zhruba 13 000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V ČR činila průměrná mzda 25 101 korun. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), která měla v pololetí čistou ztrátu 395,7 milionů eur (10,2 miliard korun). Loni měla ve stejném období zisk 35 milionů eur.

Pozn. red.: Spolumajitel OKD Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, které nově patří i Centrum Holdings, vydavatel deníku Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy