ČSSD se inspirovala v Británii. Navrhuje snížit DPH

Jakub Antoš
14. 12. 2008 15:55
Nižší DPH u potravin má pomoci v boji s finanční krizí
Nižší DPH má podnítit spotřebu. Ilustrační foto
Nižší DPH má podnítit spotřebu. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté na jaře podají návrh na snížení DPH na potraviny. Snížená, šestiprocentní sazba, má platit dva roky. Socialisté chtějí tímto krokem zmírnit projevy ekonomické krize, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Na pokles nižší sazby DPH z 9 na 6 procent, která je například u potravin by prodejci podle Sobotky reagovali zlevněním svého zboží a lidem by tak zůstalo více peněz na další utrácení. Vyšší - 19 procentní - sazby se návrh ČSSD netýká. 

"My se domníváme, že by stálo za to na dva roky sníženou sazbu opět snížit někam zhruba na šest procent tak, abychom opět podpořili domácí poptávku. Snížilo by to například ceny potravin a ceny některého dalšího zboží a mohlo by to v době ekonomické krize pomoci," uvedl v ČT Sobotka.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas považuje Sobotkovy nápady za naivní. Nečas se domnívá, že ceny produktů by takový pokles DPH nenásledovaly. Obchodníci si podle něho spíše navýší svou marži.

S podobným návrhem jako nyní ČSSD přišla na počátku prosince vláda ve Velké Británii.

Masivní útraty za vánoční dárky, zvýšené tržby obchodníků a celkově větší množství peněz v ekonomice. Takový je optimistický scénář vývoje po snížení DPH ze 17,5 na 15 procent, které platí na ostrovech již dva týdny. Jedná se o snížení vyšší sazby DPH. V Británii platí ještě pětiprocentní sazba například pro plyn z britských nalezišť a nulová daň pro potraviny či dětské oblečení.

Snížení DPH na vůbec nejnižší možnou sazbu v EU by mělo platit jako mimořádné opatření do roku 2010. Premiér Gordon Brown si od nižších cen zboží slibuje nastartování ekonomiky, na kterou dopadla světová finanční krize.

 

Právě se děje

Další zprávy