ČSSD přitvrzuje: Část úspor z penzijních fondů zestátní

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
24. 5. 2013 11:16
Nový stínový ministr Roman Sklenák upřesňuje plány na zrušení druhého pilíře

Praha - Nový člen stínové vlády ČSSD Roman Sklenák poprvé přiznal, že sociální demokraté chtějí vrátit část peněz ze druhého pilíře penzí, kam si lidé od letošního roku mohou nově spořit, zpět do státního systému. Českou republiku by tak po volbách čekalo podobné zestátnění části vkladů jako v Maďarsku.

Až dosud zástupci ČSSD zdůrazňovali, že druhý pilíř penzí sice zruší, ale o vložené peníze už lidé nepřijdou. Stát jim je převede do třetího pilíře, tedy dosavadního systému penzijního připojištění.

"ČSSD navrhuje, aby účastníkům druhého pilíře byly jimi vložené prostředky převedeny do třetího. Tedy i těm, kteří dosud ve třetím pilíři nespoří. Prioritou je nepřipravit lidi o peníze, které do druhého pilíře vložili ze svého," řekl online deníku Aktuálně.cz Roman Sklenák, stínový ministr práce a sociálních věcí.

Tři procentní body z hrubé mzdy, které důchodová reforma umožnila lidem "vyvést" z povinného státního systému do nového druhého pilíře, však chce ČSSD podle Sklenáka vrátit zpět do prvního pilíře.

Sklenák připouští, že nynější návrhy se ještě mohou v detailech změnit během projednávání ve sněmovně.

Vývoj v Česku by se tak po pravděpodobném vítězství ČSSD ve volbách mohl podobat Maďarsku. Strana Fidesz v čele s Viktorem Orbánem tam druhý pilíř fakticky zrušila - i když nešlo o přímou likvidaci, ani klasické "znárodnění".

Maďarská vláda změnila pravidla tak, že se stala velmi nevýhodnými. Kdo by zůstal ve druhém pilíři, prakticky by přišel o státní důchod. Kdo z druhého pilíře vystoupil, musel sice vyvedené peníze vrátit zpět do státního systému, ale alespoň nepřišel o část peněz od státu.

Dobrovolné spoření v nových penzijních fondech - druhém pilíři - zavedla od letošního roku současná vládní koalice jako hlavní část důchodové reformy.

Dosud jsou důchody financovány průběžným systémem - lidé odvádějí pojistné do státního systému, ale peníze nejdou na jejich účet (budoucí důchod), nýbrž rovnou současným důchodcům.

Po reformě se lidé nyní mohou rozhodnout, že část odvodů (tři procenta z nynějších 28 procent ze mzdy) už nebudou platit do státního (průběžného) systému, ale do penzijního fondu na individuální účet. Podmínkou je, že si přidají další dvě procenta "ze svého". Státní důchod jim pak má klesnout, vláda i fondy nicméně věří, že celková bilance bude pro účastníky druhého pilíře přesto výhodnější, než kdyby zůstali jen ve státním systému.

O druhý pilíř je zatím minimální zájem. Během čtyř měsíců od jeho spuštění podepsalo smlouvu s jednou z šesti penzijních společností necelých 32 tisíc lidí. Zájem přitom roste jen velmi mírně. Penzijní společnosti ještě v lednu očekávaly, že do poloviny roku bude v systému půl milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy