ČSOB si stěžuje na stát

ČTK
11. 1. 2006 17:51
Brno - Antimonopolní úřad prošetřuje zrušení tendru ministerstva financí na předávání dotací ze státního rozpočtu a fondů EU jednotlivým příjemcům. Peníze měl rozdělovat takzvaný finanční poradce, ministerstvo však zakázku zrušilo kvůli údajně neporovnatelné nabídce ČSOB.

Banka tvrdí, že její nabídka byla nejvýhodnější, zrušení považuje za účelové a obrátila se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Stanovisko ministerstva zatím nemá ČTK k dispozici.

Finanční manažer, kterého ministerstvo shánělo, by měl za úkol mimo jiné převádět dotace ze státního rozpočtu a unijních fondů jednotlivým příjemcům. Dnes přes něj proteče ročně zhruba 20 miliard korun unijních peněz, které si mezi sebou rozdělí přibližně 5000 příjemců. Po roce 2007 by však tato částka měla činit téměř 100 miliard korun.

Ve vyhlášeném tendru byly hlavními parametry pro výběr manažera cena služby a výše úročení kreditních zůstatků na účtech ministerstva financí. Resort však poté zakázku zrušil. Jako důvod podle banky uvedl, že ČSOB předložila nabídku s nulovou cenou za distribuci finančních prostředků. Kvůli nulové ceně prý podle MF nelze nabídky uchazečů porovnat a vyhodnotit. Podle mluvčího banky Milana Tománka však banka nabídla nejvýhodnější nabídku a postup ministerstva je nesprávný a účelový.

Finanční manažer by měl vedle rozdělování dotací také kontrolovat oprávněnost a správnost jejich čerpání a vést účty příjemcům, ke kterým jsou státní dotace směřovány.

 

Právě se děje

Další zprávy