ČSA: Ztráty dosáhnou desítek milionů korun

Ekonomika Ekonomika
16. 4. 2010 16:33
Zatím z Ruzyně nemohlo odletět 80 letadel
Letadla ČSA dnes odpoledne z Prahy neodlétala
Letadla ČSA dnes odpoledne z Prahy neodlétala | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V desítkách milionů korun počítají České aerolinie ztrátu kvůli uzavírce leteckého provozu na českém nebi a ruzyňském letišti. Pro agenturu ČTK to sdělila mluvčí firmy Hana Hejsková. Letecký provoz dnes v poledne utichl kvůli sopečnému prachu, který se šíří z Islandu do nitra kontinentu.

"Kvůli uzávěrám v jiných evropských městech muselo být již v počátku dne zrušeno 20 dnešních letů, v důsledku uzavření pražského letiště neodletí dalších 80 letů," řekla Hejsková.

ČSA na Ruzyni otevřely deset odbavovacích přepážek, kde cestujícím radí, jak se dostat do cíle po zemi. Cestující ČSA si mohou letenky bezplatně překnihovat na jiný termín, případně dostanou peníze zpět bez storno poplatků. Přestupujícím pasažérům, kteří v Praze na letišti uvízli, zaplatí dopravce ubytování.

Provoz na kontaktním centru aerolinií dnes narostl desetkrát oproti běžnému dni.  

Deset milionů denně tratí také letiště

Tratí také Letiště Praha, které jen za dnešek muselo zrušit přes 180 odletů a stejný počet příletů. Podle mluvčí Michaely Lagronové vzniká letišti při uzavírce denně škoda ve výši devět až 12 milionů korun. Jde především o ušlé letištní poplatky. Ruzyně zavřela dnes v poledne a letecký provoz bude obnoven nejdříve zítra dopoledne.

Škody má i další český dopravce, kterým je Travel Service. Musel dnes zrušit několik pravidelných letů, které provozuje pod značkou Smart Wings. Jak uvedla pro ČTK mluvčí Vladimíra Dufková, rovněž Travel Service umožní cestujícím bezplatné překnihování, případně vrátí celou zaplacenou částku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy