ČSA: Za papírovou letenku si připlatíte

Dušan Klimeš
6. 9. 2006 11:30
Praha - ČSA zavádí další poplatek. Za papírovou letenku do destinací, kam je možné vystavit i elektronickou, zaplatí klient 20 dolarů. Uvnitř: ANKETA
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Takzvaný "Paper Ticket Fee", tedy poplatek za papírovou letenku, bude platit od 15. září. Asi 420 korun si pasažér připlatí, pokud si vyžádá papírovou letenku do destinace, kam už je ČSA schopna vydat elektronickou letenku.

Pokud ale ČSA do daného místa elektronickou letenku neposkytuje, poplatek za vydání papírové formy vybírat nebude. "Osvobozeny" jsou všechny dětské letenky a některé speciální druhy.

Podle vyjádření ČSA záleží pouze na pasažérech, zda si zvolí letenku elektronickou, či papírovou. Pokud však budou trvat na papírové, musí firma požadovat administrativní příplatek 20 amerických dolarů.

Důvodem k jeho zavedení jsou požadavky Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA). Asociace chce, aby od 1. ledna 2008 dopravci využívali pouze elektronické letenky. Zároveň ČSA následuje celosvětový trend, který vede k používání výhradně elektronických dokladů.

Standardní postup

ČSA však nejsou v zavádění poplatku osamocené. Obdobné peníze musí zaplatit i pasažéři u Air France, KLM, British Airways, či SAS.

Jsou však společnosti, které papírové letenky nevydávají vůbec. Na tomto principu funguje většina nízkonákladových leteckých společností.

"Jelikož vůbec nevydáváme papírové letenky, nemáme ani tento poplatek. Vybíráme však určitou částku za to, že si zákazník koupí letenku přímo u přepážky a nikoli přes internet," sdělil deníku Aktuálně.cz tiskový mluvčí SkyEurope Jan Čamek.

ČSA je k zpoplatňování papírových letenek tlačena i kvůli tomu, že podle průzkumu jsou náklady na zpracování a administraci letenky 9 dolarů, zatímco u letenky, která je objednána přes internet a existuje jen elektronicky, je to pouze jeden dolar.

Foto: Aktuálně.cz

Poplatky pro všechny

V letecké dopravě však existují i další náklady, se kterými musí cestující počítat. Například palivový příplatek vybírá ČSA již několik let, v polovině srpna se však jeho výše opět zvýšila. Na krátkých vzdálenostech tak činí 25 dolarů, na dlouhých letech 67 dolarů.

Kromě toho jsou klienti nuceni platit letištní a bezpečnostní taxy. Spolu s palivovým příplatkem se tak může cena letu zvýšit až o dva a půl tisíce korun.

Stále více cestujících proto volá po tom, aby byla cena letenky uváděna včetně těchto poplatků a nebyla "tříštěna" a rozmělňována dalšími poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy