ČSA si udrží linku do Izraele, úřady to povolily

ČTK ČTK
1. 9. 2011 17:25
ČSA měly přestat létat do Tel Avivu na konci října, Izrael ale jejich linku chce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - České aerolinie nepřijdou o možnost provozovat pravidelnou leteckou linku do Tel Avivu. Od 30. října měla být jedinou společností s právy na provoz linky konkurenční Travel Service, ČSA ale po rozhodnutí izraelských úřadů mohou linku provozovat nadále.

Na dotaz ČTK to ve čtvrtek potvrdila mluvčí skupiny ČSA Hana Hejsková. Konkrétní počet letů pro zimní letový řád mezi oběma městy zatím společnost zvažuje.

"Je to dobrá zpráva, že Tel Aviv v letovém řádu Českých aerolinií zůstává, velmi nás těší, že jej svým cestujícím můžeme nabízet i v nadcházejících sezónách." řekla Hejsková.

Rozšíření počtu leteckých společností mezi oběma zeměmi bude platit oboustranně, své služby mezi Prahou a Tel Avivem bude mít možnost zároveň nabídnout i více než jeden izraelský dopravce. V současnosti je provozuje národní dopravce El Al.

Loni v zimě ČSA létaly do Tel Avivu každý den, další dodatečné spoje nabízely ve spolupráci s El Al.

Aerolinky Smart Wings provozované společností Travel Service hodlají na lince mezi Tel Avivem a Prahou létat dvakrát denně letounem Boeing 737-800 s kapacitou 189 míst, uvedla mluvčí společnosti Vlaďka Dufková. Tehdy ještě výhradní právo na provozování leteckého spojení společnosti udělilo na začátku července české ministerstvo dopravy.

První pravidelné letecké spojení mezi Prahou a Tel Avivem, a také Haifou operovaly Československé aerolinie v letní sezoně 1948. Po komunistickém převratu byly záhy pravidelné linky do Tel Avivu a Haify zrušeny.

V novodobé historii společnosti bylo pravidelné letecké spojení do Tel Avivu obnoveno v červnu 1991, nejprve Československé aerolinie provozovaly pouze jeden let týdně.

 

Právě se děje

Další zprávy