ČSA se zbaví třetiny letadel a propustí desetinu lidí

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2010 15:26
Situace tuzemského leteckého dopravce je podle vlády vážná
ČSA zřejmě budou muset opět zmenšit flotilu svých letadel
ČSA zřejmě budou muset opět zmenšit flotilu svých letadel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Záchrana ztrátových Českých aerolinií si vyžádá výrazné zmenšení společnosti, uvedl po jednání vlády ministr financí Eduard Janota. Ozdravný plán, o němž Fischerův kabinet rozhodl, počítá mimo jiné se snížením počtu letadel o třetinu a počtu zaměstnanců až o desetinu.

Podle plánu, jehož obrysy jako první popsal z kraje dubna on-line deník Aktuálně.cz, se má postupovat příští tři roky.

České aerolinie nyní zaměstnávají zhruba 3300 zaměstnanců, další stovky pracují pro dceřinou společnost pro odbavení letadel. Firma provozuje zhruba pět desítek letadel.

V souvislosti se zmenšením flotily bude muset výrazně upravit letový řád. Změny se poprvé výrazně projeví v zimním letovém řádu 2010/2011, uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Všechny boeingy půjdou pryč

"Nyní je hlavním bodem restrukturalizační strategie nová koncepce dopravní sítě. Počet destinací operovaných vlastními letadly může do roku 2012 klesnout až o 30 procent. Ubudou nejméně rentabilní spoje," uvedl prezident ČSA Miroslav Dvořák.

ČSA odprodají všechny letadla typu boeing, nechají si jediný typ úzkotrupých letadel: Airbus.

"Stanoviska vlády si velice ceníme," řekl Dvořák. "Přepokládáme, že v roce 2012 se můžeme těšit na ziskové České aerolinie."

Provozní ztráta aerolinek za loňský rok dosáhla skoro čtyři miliardy korun. "Když jsou čtyři miliony cestujících, tak je to tisícikoruna na každého cestujícího," uvedl ministr dopravy Gustáv Slamečka v rozhovoru pro HN.

"Kdyby to pokračovalo dál, byl by to velmi velký problém," dodal.

ČSA budou muset sáhnout k prodeji dalšího majetku i některých služeb. Díky tomu, že takto postupovaly už v minulém roce, čistou ztrátu snížily na 3,5 miliardy.

ČSA musí dál prodávat majetek

V posledních letech získaly ČSA prodejem majetku šest miliard. Restrukturalizační plán, který vláda projednávala, počítá s pokračováním tohoto prodeje.

Do dceřiné firmy bylo již vyčleněno odbavení cestujících a letadel, chystá se rovněž oddělení charterů a hovoří se také například o vyčlenění údržby.

Pokud plány na restrukturalizaci ČSA vyjdou, mohly by se do zisku vrátit příští rok.

Výsledek z letošního roku ovlivní také nedávné omezení leteckého provozu po výbuchu islandské sopky, které ČSA připravilo o 200 milionů.

Vláda rovněž řešila loňský úvěr pro ČSA od státní společnosti Osinek ve výši 2,5 miliardy korun. Ministr financí Eduard Janota zopakoval záměr úvěr kapitalizovat, tedy vyměnit jej za navýšení majetkového podílu státu. Úvěr nyní zkoumá Evropská komise pro podezření, že by mohlo jít o nedovolenou státní podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy