ČSA propouštějí, nabízejí tučné odstupné

Adam Junek
8. 8. 2006 16:10
Praha - Devět až deset platů nabízejí ČSA zaměstnancům, kteří dobrovolně opustí firmu do konce měsíce. Jde o součást plánu ozdravění společnosti.

"Jde o standardní, jednorázové a férové řešení, podanou ruku pro klidný odchod a nový start, řešení ekonomicky i sociálně výhodné pro obě strany - zaměstnance i ČSA. Je to rychlý ozdravný proces, který ukončí neklid, a dá nový impuls," uvedl Radomír Lašák, prezident Českých aerolinií.

Tvrdí, že právě ten může pomoci společnosti uspět v tvrdých konkurenčních podmínkách. "ČSA zeštíhluje, snižuje náklady, počty manažerů. Víme, že není jednoduché odejít ze zaměstnání, a právě proto jsme připravili sociální program OK Dohoda. Odejde 10 až 20 procent zaměstnanců," dodal Lašák.

První na start propouštění dnes upozornila ČTK, a vzápětí jej potvrdila Jana Víšková, mluvčí aerolinií.

"Kolik přesně bude třeba vynaložit na dobrovolné odchody zaměstnanců v rámci tohoto programu, nelze zatím vůbec odhadovat. Bude záležet na zájmu zaměstnanců a také na tom, jak jejich žádosti budou posouzeny. Je třeba zachovat bezpečnost provozu," řekla Jana Víšková.

Podle ní je průměrný plat v ČSA zhruba 44 tisíc korun měsíčně. Tedy kdyby odcházel průměrný zaměstnanec, přišel by si "zlatým padákem" na 400 až 440 tisíc korun. Při odchodu dvaceti procent "průměrných" zaměstnanců - tedy tisíce lidí - by se celkové náklady vyšplhaly bezmála na půlmiliardu korun.

Už před časem upozornil deník Aktuálně.cz, že Lašák chystá rozsáhlé propouštění. Podle zdrojů blízkých firmě půjde právě o dvacet procent, tedy tisícovku lidí. Zasáhne zejména střední management a převážně oddělení marketingu a zeštíhlení se týká také i útvaru komunikace, nicméně v rámci firmy o pěti tisících zaměstnancích je šestičlenné oddělení marginálií. Odchází tak také nová tisková mluvčí aerolinií Jana Víšková.

Víškovou, která ve funkci končí tento týden a firmu opustí k poslednímu srpnu, nahradí Daniela Hupáková, která v tiskovém oddělení ČSA pracuje dva a půl roku.

  • ČTĚTE SOUVISLOSTI:
    Ztráta ČSA roste, o práci přijde tisícovka lidí 
    Do stále hlubší ztráty se propadají České aerolinie. Za prvních pět měsíců se vyšplhala podle informací deníku Aktuálně.cz podstatně nad jednu miliardu korun. Řešit to má i rozsáhlejší propouštění, než se původně čekalo.

"Propouštět se bude hlavně ve středním managementu. Rušit se budou nadbytečné mezistupně vedení," potvrdily již dříve deníku Aktuálně.cz zdroje blízké vedení ČSA. Původně se hovořilo o propuštění asi deseti procent pracovníků. Nyní je nový prezident radikálnější.

"Jednotliví viceprezidenti ČSA dostali za úkol v rámci prováděcích plánů navrhnout snížení počtu manažerů a zploštění organizační struktury na maximálně tři úrovně ve svých úsecích," potvrdily dnes ČSA v tiskovém prohlášení.

Komunikace oslabí

Podle zdrojů odejde také Dana Dvořáková, šéfka útvaru komunikace.

"Ano je pravda, že odcházím," potvrdila deníku Aktuálně.cz Dvořáková s tím, že o přesném termínu odchodu se ještě jedná. "Je to v rámci reorganizace útvaru, který zeštíhlí a tím pádem nebude moje pozice potřeba," vysvětlila.

Na komunikaci s veřejností tak ve firmě zůstává jediný člověk. Dosud ji měli na starosti tři lidé. Ve firmě o velikosti ČSA jde o vcelku neobvyklý krok.

"U Víškové je i problém, že se s Lašákem neshodnou na komunikační politice.Mají odlišné představy. Takže zeštíhlení není jediný důvod jejího odchodu," sdělil deníku Aktuálně.cz člověk z dozorčí rady ČSA.

Podle důvěrných zdrojů ČTK chtějí aerolinie navíc prodat také dvě letadla. To by znamenalo, že se propouštění dotkne také pilotů či letušek. U dvou letounů to představuje dvě desítky pilotů. Propuštěni podle ČTK mají být ti služebně nejmladší.

Propouštění je součástí plánu, jak ozdravit firmu, která se potýká s vysokou ztrátou. Vloni se vyšplhala na půl miliardy korun a ani letos to nebude o mnoho lepší, i když Lašák splní svůj plán mít ztrátu přinejhorším stejnou jako loni.

Dalším ztrátám má zabránit takzvaný plán "OK 06 - 08" nebo též Turnaroud plán (neboli plán obratu). Ten má základní cíl: v současnosti ztrátovou firmu dovést co nejrychleji, konkrétně roku 2008, k zisku, a připravit ji tak na plánovanou privatizaci. Výnos, který stát získá, se odhaduje jen těžko. Ve firmě, jejíž základní kapitál je bezmála tři miliardy korun, drží více než 56 procent.

Je to čistka č.2

Lašák již v dubnu udělal jednu personální "čistku". Zbavil se ve vedení většíny lidí z okruhu svého předchůdce Jaroslava Tvrdíka. Aerolinie se tak rozloučily například s Janem Váňou, výkonným ředitelem pro strategické plánování a rozvoj. Ten přišel do firmy právě s Tvrdíkem, s nímž se znal z doby, kdy oba působili na ministerstvu obrany.

Spolu s ním skončila viceprezidentka pro marketing a prodej Marcela Hrdá, která dlouhodobě prosazovala restukturalizaci firmy.

Ve své pozici skončil i Jiří Pos, jenž byl zodpovědný za pozemní provoz.

"Po třech měsících spolupráce jsme měli s kolegy dost času na to se poznat. S některými z nich jsme společně zjistili,  že se naše názory na řešení ekonomické situace v ČSA liší, a oni proto zvolili nové kariéry," vysvětlil tehdy Radomír Lašák.

 

Právě se děje

Další zprávy