ČSA má pro nás cenu miliardy, řekl poslední zájemce

Ekonomika Ekonomika
30. 9. 2009 15:56
Očekávaná nabídka padla. Unimex Group spolu s Travel Servicem pokračují ve hře o aerolinky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

* Konsorcium Unimex Travel Service v poledne podalo nabídku na odkup 92 % akcií ČSA * Nabízí za ně dát miliardu kurun a převzít záruky za závazky ČSA ve výši 14 miliard korun * O tom, jestli ČSA prodá, rozhodne vláda do dvou týdnů * Mezitím bude pokračovat restrukturalizace ČSA pod krizovým managementem

Praha - Miliardu korun a necelých pět tisíc navrch nabídlo vládě konsorcium Unimex Travel Service za 91,75 procenta akcií Českých aerolinií (ČSA).

"Pokud vláda nabídku přijme, je konsorcium připraveno převzít veškeré závazky ČSA včetně závazků vyplývajících z leasingových smluv, které přesahují částku 14 miliard korun," sdělila mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková.

Svou nabídku podalo konsorcium na ministerstvo financí dnes před polednem.

Restrukturalizace pokračuje

"Nabídnutá kupní cena činí 1 000 004 555,20 Kč," uvedlo ve své zprávě ministerstvo financí. "Nabídka je platná, splňuje příslušné zákonné a požadované náležitosti," tlumočí ministerstvo stanovisko mezirezortní výběrové komise, která obálku otevřela dnes o půl třetí odpoledne.

V materiálech předaných ministerstvu financí se konsorcium také zavazuje využívat letiště Praha - Ruzyně jako svoje domovské letiště a současně uvádí synergie, které by spojením obou společností vznikly. Obsahují také strategii dalšího směrování společnosti.

"Ministerstvo financí předloží celkové vyhodnocení výsledku veřejného výběrového řízení k rozhodnutí vládě , aby nabídku schválila či odmítla," nastínil další vývoj mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

"Nastoupený proces restrukturalizace ČSA bude v každém případě nadále pokračovat tak, aby společnost současnou nepříznivou ekonomickou situaci zvládla co nejlépe," dodal.

Podle dnešního vyjádření ministra financí Eduarda Janoty chce vláda o osudu aerolinek rozhodnout do dvou týdnů.

860 propuštěných. Možná i víc

České aerolinie momentálně bojují o přežití. V pololetí vykázaly ztrátu téměř dvě miliardy korun. Ve firmě se proto uskutečňuje ozdravný plán, v jehož rámci již začalo propouštění, které se má týkat až 860 lidí.

Na záchraně společnosti se má podílet i nová dozorčí rada v čele s Václavem Novákem. Ten už pro deník Aktuálně.cz připustil, že propuštěných může být nakonec i víc.

Deník Aktuálně.cz zjistil, že cestou k záchraně ČSA při jejich případné restrukturalizaci by mohlo být provázání některých jejich provozů se ziskovým pražským letištěm. Ministra Janotu ale tyto údajné spekulace "nechávají chladným". Do ukončení privatizace prý nemají smysl.

Poslanci dnes schválili zákon z dílny sociálních demokratů, kterým se prodej Letiště Praha zakazuje.

 

Právě se děje

Další zprávy