ČSA loni skončily v zisku, i když na provozu tratí

ČTK ČTK
8. 1. 2014 10:51
České aerolinie v roce 2012 hospodařily s účetním ziskem 849 milionů korun.
České aerolinie v průběhu roku 2008 obdržely postupně čtyři nové letouny Airbus A319 (na snímku). Zahájily lety do šesti nových destinací: Štrasburku, Tbilisi, Damašku, R
České aerolinie v průběhu roku 2008 obdržely postupně čtyři nové letouny Airbus A319 (na snímku). Zahájily lety do šesti nových destinací: Štrasburku, Tbilisi, Damašku, R | Foto: Archiv ČSA

Praha - České aerolinie v roce 2012 hospodařily s účetním ziskem 849 milionů korun. K dosažení kladného hospodářského výsledku dopravci dopomohl přechod z finančního na operativní leasing u části letadlové flotily, uvedl internetový server Týden.cz.

Samotné provozování letecké dopravy bylo i předloni ztrátové. "Výsledek provozního hospodaření z hlavní činnosti byl záporný, a to ve výši několika stovek milionů korun," dodala Michaela Lagronová, mluvčí Českého Aeroholdingu.

"Operativní leasing je z hlediska nákladů dlouhodobě výhodnější než finanční laesing," řekla ČTK Lagronová. Dopravci se tím snížily splátky za provozované stroje. Na rozdíl od finančního leasingu, po jehož splacení by letadla zůstala v majetku dopravce, operativní leasing představuje pronájem na dobu určitou.

Většina ze zisku (806 milionů korun) bude podle uveřejněného záznamu z valné hromady použita na urazení ztráty z předchozích let a zbytek bude převeden do rezervního fondu.

Provoz Českých aerolinií je ztrátový dlouhodobě. V roce 2011 hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 dopravce vykázal hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun.

Výroční zpráva s kompletními informacemi za rok 2012 zatím zveřejněná není. Podle Lagronové by se tak ale mohlo stát v nejbližších dnech. Podobně zatím společnost odmítla komentovat výsledky loňského roku s tím, že se ale dá předpokládat opět ztrátové hospodaření.

 

Právě se děje

Další zprávy