ČSA dál v nejistotě. Piloti řekli ne nižším platům

Tomáš Fránek
1. 9. 2009 15:25
Vedení firmy chce snížením platů výrazně ušetřit
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Piloti Českých aerolinií odmítli třetinové snížení platů, které jim navrhlo v rámci úsporných opatření vedení firmy.

Představenstvo ČSA v dodatku navrhlo pro piloty třetinové snížení platů výměnou za odchod managementu z firmy.

Bez ústupků

Podle pilotů by uvedený návrh vedení ČSA také ohrozil bezpečnost provozu, neboť podle šéfa sdružení pilotů CZALPA Filipa Gaspara ruší limity pro dobu služby a letů.

"Piloti ČSA nemohou dělat ústupky v bezpečnosti letového provozu a snižovat bezpečnost výměnou za odchod představenstva. Předložený návrh nemůže být ze strany představenstva myšlen vážně, a proto o něm s vedením firmy nemohou piloti jednat," píše se v prohlášení CZALPA.

"Nabídka je na stole. Restrukturalizace jede na plné obrátky. Ke snahám odvádět pozornost jinam se nebudu vyjadřovat," reagoval pro Aktuálně.cz na dnešní prohlášení pilotů Radomír Lašák, prezident ČSA.

Odborová organizace pilotů už minulý týden vyhlásila neomezenou stávkovou pohotovost. Důvodem je podle nich snaha managementu umlčet kritiku ze strany zaměstnanců.

Obří ztráta

ČSA se potýkají s obří ztrátou způsobenou propadem tržeb kvůli finanční krizi. Pololetní ztráta dosáhla 1,8 miliardy korun, na konci roku přesáhne podle Lašáka dvě miliardy.

Management proto v tomto týdnu schválil řadu úsporných opatření - propuštění až 860 zaměstnanců z 4600, prodej šesti letadel, prodej Duty Free obchodů a omezení letového řádu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy