ČR je poprvé na největší potravinářské výstavě v Rusku

ČTK ČTK
17. 9. 2012 13:26
Tuzemský agrární obchod loni vykázal historicky nejhorší výsledek
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Kostelecké uzeniny

Praha - Česko se letos poprvé účastní nejvýznamnějšího potravinářského veletrhu v Rusku. Společná česká národní expozice na mezinárodní výstavě World Food Moskva představí ministerstvo zemědělství a šest potravinářských firem.

Veletrh začal v pondělí a potrvá do čtvrtka. Loni se veletrhu zúčastnilo 1420 firem z 64 zemí světa a navštívilo jej bezmála 26 000 lidí.

"Mezinárodní výstava je dobrou příležitostí předvést a pochlubit se výsledky kvalitní práce českých potravinářů. Zároveň je i vhodným místem k navázání a rozvoji obchodních vztahů, kam je z hlediska nedávného vstupu Ruska do WTO výhodné expandovat," uvedl říká zemědělství Petr Bendl.

65 metrů pro Česko

Na 65 metrech určených pro český stánek se kromě MZe představí firmy Hamé, Kostelecké uzeniny, Madeta, Polabské mlékárny, Ravy CZ a Úsovsko.

Ruská federace je tradičně největším partnerem ČR v agrárním zahraničním obchodu ze zemí mimo EU s ročním obratem kolem dvou miliard korun. Saldo vzájemného obchodu je pro ČR vysoce aktivní. Nejvíce se na trhu Ruska prosazuje pivo, mák, nečokoládové cukrovinky a syrovátka.

Rekordní schodek

Loni tuzemský agrární obchod vykázal historicky nejhorší výsledek. Schodek se meziročně prohloubil zhruba o 300 milionů korun na bezmála 35 miliard korun.

Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. Více než 90 procent českého agrárního vývozu směřuje do zemí EU. Řada odborníků kriticky hodnotí fakt, že se z Česka vyváží především nezpracované suroviny, dováží se naopak hlavně zpracované výrobky.

Podle odhadů Zemědělského svazu ČR letos deficit klesne zhruba o deset miliard na 25 miliard korun. Bilance se však zlepšuje především v důsledku zvýšeného exportu obilí a řepky z loňské nadprůměrné úrody.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce pomoci českým zemědělcům s exportem zboží do třetích zemí, uvedl koncem srpna na agrosalonu Země živitelka po jednání s představiteli agrární a potravinářské komory ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Obě profesní komory mají do konce října připravit seznamy prioritních exportních komodit a zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy