Coop nebude vyplácet peníze z sKaret, kvůli provizi

ČTK ČTK
10. 8. 2012 15:51
Firma se nedohodla na podmínkách služby cashback s Českou spořitelnou
Foto: ČS

Praha - Na sociální kartu zatím nebude možné vybírat peníze v síti družstevních prodejen Coop. Firma se nedohodla na podmínkách služby cashback s Českou spořitelnou, která systém sKaret provozuje. ČTK to řekl šéf řetězce Coop a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

O problému bude Juračka příští týden jednat s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09). Ministerstvo podle mluvčí Táni Kozelkové ale do obchodního vztahu mezi spořitelnou a řetězcem vstupovat nebude. Stanovisko České spořitelny ČTK shání.

Řetězec se nedohodl se spořitelnou na podílu za placení služeb. Česká spořitelna si za výběr peněz na prodejně účtuje šest korun.

"Za transakci neposkytnou maloobchodu ani korunu. Pro nás to znamená, že budeme nuceni zásadním způsobem zřejmě omezit nebo i zrušit tuto službu v našich prodejnách. Je pro nás zcela neúnosné, aby za tuto službu bral odměnu někdo jiný. Náš výpadek by silně poznamenal a poškodil celý dlouho připravovaný systém, zejména pak držitele karet," uvedl Juračka s tím, že doufá, že banka svůj postoj ještě zváží.

Ministerstvo doporučuje kartou platit

Karty začaly počátkem týdne rozdávat úřady práce. Lidé přes ně budou dostávat třeba rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení, podpory v nezaměstnanosti či dávky v hmotné nouzi. Zdarma bude první vydání karty a jeden výběr či převod z bankomatu za měsíc, za doručení poštou či výběr na přepážce se má běžně platit.

Díky výběru hotovosti v prodejnách Coop se mohli v menších obcích, kde nejsou bankomaty, snáz dostat k penězům. Coop má po republice k dispozici téměř dva tisíce terminálů, převážně v menších obcích.

Kozelková uvedla, že cashback je jen jednou z možností čerpání dávek. "Nejlevnější, nejvýhodnější, nejdostupnější a nejbezpečnější je pro klienta platba kartou u obchodníka," řekla. "Pokud se týká obchodního jednání mezi Českou spořitelnou a společností Coop, je to záležitost obchodního vztahu a ministerstvo do něj nevstupuje," dodala.

Podle ministerstva se ročně za rozesílání peněz díky sKartám ušetří zhruba čtvrt miliardy a příjemci prý budou mít víc možností přístupu k dávkám. Opozice, odbory a rada postižených novinku kritizují. Podle nich je přínosem jen pro banky. Řadu výhrad má i ombudsman. Vyzval zákonodárce, aby kvůli nim zvážili ústavní stížnost.

 

Právě se děje

Další zprávy