ČOI varuje před nebezpečným dětským kolem

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 11. 2011 16:46
Českému výrobku chybí zadní brzda, zdaní kolo se navíc nachází výše než pomocná kolečka
Zakázaný výrobek pochází z Česka
Zakázaný výrobek pochází z Česka | Foto: ČOI

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej dětského kola Rocket Engine 12", které vyrábí tuzemská společnost KOVL. Malé děti se na něm podle inspektorů mohou zranit.

Výrobek je nebezpečný, protože u něj nebrzdí zadní kolo. Dětská kola přitom podle ČOI musí mít nejméně dva nezávislé brzdové systémy, kdy jeden působí na přední a druhý na zadní kolo, což výrobce v tomto případě nedodržel.

Zadní kolo je navíc umístěné výše než přídavná kolečka - podle ČOI se nachází 15 milimetrů nad zemí. Kolo se tak může převrátit, pokud na něm dítě pojede.

Inspektoři z toho důvodu prodej výrobku zcela zakázali, distributor následně stáhl kolo úplně z trhu. Vzhledem k míře rizika, které mladým cyklistům hrozí, navíc zástupci ČOI nahlásili kolo do evropského informačního systému RAPEX. Ten obsahuje databázi zboží (s výjimkou potravin a léků), které může ohrozit zdraví.

Firma KOVL, od které nebezpečný výrobek pochází, sídlí v Praze. Kromě jízdních kol dodává na trh vozíky pro invalidy a další nemotorové dopravní prostředky.

 

Právě se děje

Další zprávy