ČOI našla u sedmi z osmi hraček do vody ftaláty

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 11. 2011 15:42
Ftaláty ČOI objevila u nafukovacích kruhů a dětských bazénků. Všechny vadné výrobky pocházejí z Číny
Plastový kačer Klown Grajacy obsahuje nebezpečné malé části, které se snadno oddělí a malé dítě je může vdechnout či spolknout.
Plastový kačer Klown Grajacy obsahuje nebezpečné malé části, které se snadno oddělí a malé dítě je může vdechnout či spolknout. | Foto: ČOI

Praha - Nafukovací kruh nebo dětský bazének mohou obsahovat nebezpečné ftaláty. Tedy látky, které ohrožují funkci ledvin, plic nebo jater. Vyplývá to ze zjištění České obchodní inspekce (ČOI).

Nadměrná přítomnost esteru kyseliny ftalové se zatím prokázala u sedmi vzorků z osmi, které ČOI podrobila laboratornímu posouzení. Testování posledního, zatím nezávadného výrobku přitom ještě neskončilo.

V jednom případě se jedná o dětský člun, zbytek jsou nafukovací kruhy a bazénky. Uvedené výrobky obsahují 6,1 až 12,2 procenta ftalátů.

Všech sedm nevyhovujících hraček pochází z Číny, o vadných výrobcích z Česka se ČOI nezmínila. Domácí výrobci se ale již ohradili, že jich se prodej závadných výrobků netýká. "Bylo by možno doplnit, že vyrábíme zdravé dětské hračky bez ftalátů?," ozvala se například společnost Fatra.

Hračkám chyběly informace

Chemické zkoumání výrobku proběhlo v rámci celkové kontroly dětských pomůcek pro plavání. Těch ČOI ve třetím čtvrtletí prověřila celkem devadesát, na další nedostatky narazila u 36 z nich.

Nejčastěji výrobek nebyl správně označen, případně mu chyběly potřebné informace nebo byly uvedené pouze v cizím jazyce.

Dvěma prodejců ČOI prodej závadných výrobků zakázala, šestnácti firmám navíc udělila pokutu. Ta dohromady činila 18 tisíc korun. Jak zástupci inspekce ale upozorňují, další dvanáct správních řízení teprve probíhá.

Výrobky, které prošly testy v laboratoři, se ČOI chystá předat orgánům hygienické služby, které přijmou další opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy