ČOI: Dvě pětiny kontrolovaných hraček nebyly v pořádku

ČTK ČTK
17. 1. 2013 17:15
Česká obchodní inspekce loni udělila kvůli hračkám celkem 457 pokut
Nebezpečný výrobek, před nímž varuje ČOI
Nebezpečný výrobek, před nímž varuje ČOI | Foto: ČOI

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zjistila při kontrolách prodejců hraček porušení předpisů ve 40 procentech z 1213 kontrol.

Kontroly se loni uskutečnily u 1192 distributorů, 17 dovozců a čtyř výrobců.

Inspektoři uložili pokuty ve 457 případech, jejich celková hodnota činila 1,9 milionu korun. Zákazu prodeje se dočkalo 4573 hraček.

Kritéria bezpečnosti nesplnilo 18 z 30 odebraných druhů výrobků a ČOI následně nařídila jejich stažení z trhu. Jedenáct z těchto rizikových hraček bylo nahlášeno do mezinárodního výstražného systému nebezpečných výrobků RAPEX.

Na co dát pozor

Za nebezpečné označili inspektoři například čtyři druhy nafukovacích balónků, ponožky s plyšovou hračkou, dětské kolo Bug, plyšovou žábu a dva druhy plovacích kruhů.

"Vzhledem k dlouhodobým zjištěním České obchodní inspekce nelze stále bezpečnost hraček na českém trhu pokládat za uspokojivou," uvádí mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

ČOI nalezla porušení předpisů také v průvodní dokumentaci a značení hraček. Na výrobcích často chyběly povinné informace a varování pro spotřebitele, nebo byly v cizím jazyce, na výrobku nebyl uveden výrobce, dovozce či distributor nebo hračka nebyla označena informací o vhodném věku uživatele.

Tyto dárky k Vánocům nedávejte. Jsou nebezpečné, varují úřady:


 

Právě se děje

Další zprávy