ČOI: Čtvrtina dětských hřišť nebyla dost bezpečná

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 8. 2011 12:15
Na prolézačkách a houpačkách byly ostré hrany a příliš nízké zábrany
Dětské hřiště. Ilustrační foto.
Dětské hřiště. Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Dětská hřiště nejsou vždy tak bezpečná, jak by měla být, zjistila při kontrolách Česká obchodní inspekce (ČOI).

V letošním druhém čtvrtletí její kontroloři prověřili celkem 95 hřišť a chyby zjistili ve více než čtvrtině případů.

"Předmětem kontrol byly různé herní prvky dětských hřišť jako houpačky, kolotoče, prolézačky, pružinová houpadla, věže se skluzavkou, šplhací a herní sestavy, skluzavky, lávky, domečky a podobně," uvedla inspekce ve zprávě.

U jednotlivých prvků inspektoři nejčastěji zaznamenali například nevyhovující výšku bariéry, ostré hrany a hroty nebo nevyhovující vzdálenost mezi sedadly. Provozovatelé hřišť také často neporovnali výrobek s technickými předpisy před jeho uvedením do provozu, nebo o tomto porovnání nevystavili  prohlášení.

Ispektoři na místě uložili dvěma provozovatelům hřišť pokutu v celkové výši 2500 korun, ve dvou případech zahájili správní řízení a v osmi zakázali aktrakce používat do odstranění závad.

"Přestože se v případě zařízení dětských hřišť jedná o výrobky určené pro snadno zranitelné uživatele, je zřejmé, že ne všichni provozovatelé hřišť důsledně dodržují povinnosti stanovené příslušnými předpisy k zajištění bezpečnosti a snížení zbytkového rizika na minimální možnou míru," uvedl k výsledkům kontroly Jan Štěpánek  pověřený vedením ČOI.

 

Právě se děje

Další zprávy