Coca Cola je v různých zemích EU jiná, zjistili vědci

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 4. 2011 16:40
Slovenský ústav zjistil, že stejné výrobky mají v různých zemích Unie různou kvalitu
Stejný nápoj obsahuje na Slovensku a v Rakousku jiné sladidlo. Ilustrační foto.
Stejný nápoj obsahuje na Slovensku a v Rakousku jiné sladidlo. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bratislava - Stejná značka, stejný výrobek, v různých částech Evropské unie má ale jinou kvalitu. Jak zjistila Asociace spotřebitelů Slovenska, zboží některých výrobců prodávané v "nových" členských státech Unie má horší kvalitu než zdánlivě stejné produkty prodávané například v Německu nebo Rakousku.

Upozornil na to portál EurActiv. Asociace k tomuto závěru dospěla na základě testů Státního veterinárního a potravinového ústavu v Bratislavě. Ten zkoumal kvalitu vybraných výrobků známých značek prodávaných v osmi členských státech - kromě Rakouska a Německa i v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

"Produkty, u nichž se prokázala nižší kvalita, byly určeny pro takzvané nové členské země EU. Nestalo se, aby nižší kvalitu měly výrobky, které byly určeny pro německý nebo rakouský trh," řekl EurActiv předseda Asociace spotřebitelů Slovenska Miloš Lauko.

Například u pepře společnosti Kotanyi byl v balení zakoupeném v Bulharsku vyšší podíl rozdrcených a poškozených kuliček než v ostatních zemích. V koření určeném pro bulharský, rakouský a maďarský trh byla naměřena vyšší vlhkost, než stanoví norma.

Výrobce ale rozdíly v kvalitě zboží určeného pro různé trhy odmítá. "Máme jediný standard, který musí splňovat všechny naše produkty. Objevené nesrovnalosti lze vysvětlit jedině rozdílným množstvím přírodní suroviny, rozdílnou dobou výroby (…) a rozdíly v úrodě," uvedla Elisabeth Voltmer ze společnosti Kotanyi.

Jiné sladidlo, stejná Coca Cola?

Rozdílné složení odhalily testy také u Coca Coly. Zatímco v té, která je k dostání na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku byla jako sladidlo použitá izoglukóza vyráběná z kukuřice, nápoj prodávaný v Německu, Rakousku, Polsku a Česku obsahuje sacharózu, tedy cukr vyrobený z cukrové řepy nebo cukrové třtiny.

Asociace upozornila, že cena izoglukózy je nižší. Společnost Coca Cola to ale odmítá. "Náš závod v Lúke u Piěšťan je vybavený na výrobu nápoje z tekutého fruktózovo-glukózového sirupu. Nemůže zpracovávat krystalový cukr," uvedl Zdeněk Vilímek pro slovenský deník SME.

Zástupce Coca Cola Europe pro EurActiv uvedl, že výrobky společnosti mají ve všech zemích stejnou kvalitu, liší se pouze druhy sladidla, které na výsledek nemají vliv. "Izoglukóza se používá i pro výrobu nápoje ve Spojených státech," konstatoval Ibolya Szabo.

Testem prošla také instantní káva Nescafé Gold, zrnková káva Jacobs Krönung, káva Tchibo Espresso a čokoláda Milka. Právě čokoláda vyšla z testů nejlépe - v její kvalitě v jednotlivých zemích nebyly zjištěny žádné rozdíly.


 

Právě se děje

Další zprávy