Co znamená insolvence? Tři scénáře pro zadluženou Sazku

Tomáš Fránek
17. 1. 2011 11:13
Soud formálně přijal návrh na insolvenci a vyzval další věřitele, aby se přihlásili o své nároky
Hlavní důvod finančních potíží ani oficiálně Sazce vlastně nepatří. Předražená hala v Praze - Vysočanech spadá pod firmu Bestsport, jejímž majitelem je občanské sdružení Zelený ostrov. V něm má Sazka dvě procenta, drtivou většinu její akcionáři
Hlavní důvod finančních potíží ani oficiálně Sazce vlastně nepatří. Předražená hala v Praze - Vysočanech spadá pod firmu Bestsport, jejímž majitelem je občanské sdružení Zelený ostrov. V něm má Sazka dvě procenta, drtivou většinu její akcionáři | Foto: Bestsport

* Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sazkou * Návrh podala firma realitního magnáta Radovana Vítka * Soud vyzval další věřitele, aby se přihlásili o své peníze

Brno - V čele firmy soudem dosazený správce, Aleš Hušák bez pravomocí, rozprodej majetku firmy a český sport definitivně bez peněz.

Tak může v případě vyhlášení konkursu vypadat situace kolem sázkové společnosti Sazka, firmy, která je už půl století symbolem tuzemského sázení. Kvůli dluhům Sazce poprvé od roku 1956 reálně hrozí pád a rozprodej majetku.

Návrh na insolvenční řízení podal dopoledne u Městského soudu v Praze miliardář Radovan Vítek jménem jedné ze svých firem.

Soud už vydal vyhlášku, v níž oznamuje, že zahájil insolvenční řízení. Vyzval věřitele v příslušné vyhlášce, aby se přihlásili o své dluhy, které u nich Sazka má (viz dokumenty ve fotogalerii).

 

Na konci insolvenčního řízení může být několik různých variant. Vzhledem k prohlášení jednotlivých účastníků sporu, navzájem si odporujícím právním posudkům, podle kterých je i není Sazka v úpadku i další žalob, ve kterých se Sazka snaží zpochybnit Vítkovy finanční nároky, půjde o velmi složitý proces.

Podobný se dosud odehrává třeba kolem slavného Oděvního podniku Prostějov. Tam už řadu měsíců probíhá insolvenční řízení a konkurs ovlivňují žaloby a soudy a nyní vůbec není jasné, co s kdysi největší oděvní firmou v Česku bude a zda v ní ještě zůstane nějaký majetek, o který by měl někdo zájem.

Podle právního rozboru pro Český olympijský výbor Sazka v úpadku je, to tvrdí i Vítek, podle kterého má Sazka zápornou hodnotu. Aleš Hušák ale tvrdí, že Sazka není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a případnému návrhu se bude bránit všemi právními prostředky.

Varianta 1 (příznivá pro Sazku)

Soud poté, co vyzve další věřitele sázkové firmy k přihlášení pohledávek, rozhodne o zamítnutí návrhu miliardáře Vítka a insolvenční řízení ukončí. Důvody mohou být různé, od formálních důvodů či chyb v podání až po zpochybnění nároků miliardáře na dluhy Sazky. Každopádně i v případě tohoto verdiktu může jít o několikaměsíční rozhodování, soud přitom může vydat některá předběžná opatření, které zamezí nakládání s majetkem firmy.

Pokud soud Vítkův návrh odmítne, získá vedení Sazky munici k tomu, aby na miliardáři vymáhalo vzniklé škody například za poškození dobrého jména firmy. A akcionáři, sportovní svazy, nepřijdou o svoje práva firmu řídit.

Varianta 2 (Sazka dostane naději na přežití)

Soud nároky Vítka uzná a pošle do firmy insolvenčního správce a omezí tak pravomoci vedení Sazky v čele s generálním ředitelem Alešem Hušákem. Správce řídí chod firmy, stará se o to, aby společnost dál fungovala, může uzavírat i nové smlouvy. A v případě Sazky by zajišťoval další fungování loterií a sázkových her, pro přežití Sazky životně důležité.

Vedení Sazky ale zároveň přesvědčí soud, že má ještě smysluplný a životaschopný plán, který může firmu zachránit a zároveň přinést věřitelům postupně zaplacení jejich peněz - jde o takzvanou reorganizaci společnosti. Věřitelé (Vítek a spol) pak dostávají svoje peníze postupně z toho, co firma vydělá. Hušák v čele firmy může, ale také nemusí zůstat, vše bude na rozhodnutí správce.

Varianta 3 (Vítek vítězí, Hušák končí)

Třetí varianta, vyhlášení konkursu, znamená konec vlády Hušáka a spol nad firmou, akcionáři ze sportovních svazů ztratí možnost firmu jakkoliv ovlivňovat. Správce firmy převezme všechnu moc ve společnosti, jeho kroky kontroluje a schvaluje soud a věřitelský výbor, kde bude mít Vítek silné slovo. Dluhy firmy se pak splácí z prodeje majetku společnosti.

Sportovní svazy se budou muset rozloučit s tím, že budou dostávat nějaké peníze. Po skončení konkurzu firma zanikne.
Sazka má přitom zajímavý majetek - pozemky ve středních a severních Čechách či budovu firemní centrály v Praze.

Co Penta a Synot?

Insolvence může mnohé změnit pro další zájemce o Sazku.

Synot v dopise akcionářům píše, že jeho nabídka platí 14 dní od jejího podání, což znamená do 25. ledna.

Představitelé Penty zase upozornili, že nabídka na převzetí Sazky, kterou učinili před Vánoci, platí jen v případě, že Sazka nespadne do insolvence.

"Zahájení insolvenčního řízení by mohlo vést v vážnému otřesu důvěry ze strany klientů Sazky, ke zpochybnění její schopnosti vyplácet výhry, což by v konečném důsledku  mohlo znamenat faktický konec fungování Sazky," píše šéf Penty Marek Dospiva ve zmíněné nabídce na převzetí loterijní společnosti.

Pokud jde o výhry, Sazka dosud funguje přesně podle loterijního zákona, jak má - výhry vyplácí a podle prohlášení generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka není důvod se obávat, že by se tento fakt mohl změnit.

Sazka vydělává

V loňském roce dosáhla Sazka čistý zisk 1,4 miliard korun - a to navzdory rekordně vysokém počtu milionových a vyšších výher především ve sportce.

Pokud soud uzná Vítkovy nároky, tak miliardář stane tím, kdo bude mít trumfy v ruce a může prodej firmy výrazně ovlivňovat.

Záležet bude na tom, jak se bude případně majetek Sazky prodávat  a co všechno na prodej bude. Penta či Synot se tak mohou ucházet o jednotlivé části firmy. Konkurz ale bude určitě znamenat, že oběma sázkovým společnostem zmizí z trhu jejich největší konkurent a to bude může být pro Pentu i Synot výhodné.

Astronomické dluhy Sazky vznikly při stavbě O2 Areny, jejíž stavba přišla na 9 miliard. Loterijní gigant už stála postupné snížení ratingu u mezinárodních firem, naposledy na úroveň D. Ten znamená, že firma není dlouhodobě schopna dostát svým závazkům.

Kromě Penty a Synotu se objevily i další dva záchranné plány - jeden z hlavy Aleše Hušáka, další od firmy eInvest Martina Ulčáka. Ten má jak podporu generálního ředitele, tak hlavního akcionáře firmy ČSTV.

 

Právě se děje

Další zprávy