Co si obouvají Češi? Až 11 párů bot z Číny za rok

Tomáš Fránek
13. 2. 2008 8:06
Čeští obuvníci zažili druhý nejhorší rok od roku 1990
Ilustrační záběr
Ilustrační záběr | Foto: Reuters

Brno - V Česku padl další rekord, nikdy v historii se do země nedovezlo víc bot z Číny než v loňském roce.

Podle analýzy České obuvnické asociace se na základě statistik celníků do listopadu loňského roku dovezlo do Česka více než 135 milionů párů bot. Z Číny to bylo 119 milionů párů, což znamená více než 11 párů na jednoho obyvatele a rok.

A poprvé v historii byly do Česka přivezeny boty za více jak devět miliard korun.

Prodáváme dál

Je to podstatně víc než je podle asociace v současné době reálná kapacita tuzemského trhu. "Ta je pouze 50 milionů párů obuvi s průměrnou spotřebou cca 4 - 4,5 párů obuvi na jednoho obyvatele a rok," uvedli experti Vlasta Mayerová a Jaromír Šlágr.

Část čínských bot tak přes Česko jako vstupní bránu do Evropy jenom prochází a směřuje do dalších zemí. To potvrzují i statistiky.

Od vstupu do unie totiž výrazně roste export bot, podle obuvnické asociace ale za tím ve velké míře nestojí zvýšený zájem o boty od tuzemských výrobců, ale právě to, že se z Česka do dalších zemí předávají právě boty z Číny.

Důkazem jsou vývozy na Slovensko. "V roce 2004 se tam z Česka vyvezlo přes jeden milion párů obuvi v průměrné exportní ceně 318 korun za pár, v roce 2006 již přes 21 milionů párů v průměrné exportní ceně 52 korun za pár," uvedla Mayerová.

Loni už na Slovensko směřovaly boty v průměrné ceně 89 korun, do Rumunska se z Česka vyvezlo přes milion párů za devatenáct korun za kus.

Boty za koruny

Nízké ceny jsou přitom charakteristické pro boty z Číny. V roce 2006 byla průměrná cena jednoho páru z Číny 42 korun, loni už to bylo 34 korun.

"V uvedených cenách není v Česku v současné době možné pořídit ani vstupní materiály pro výrobu obuvi. A zatímco boty z Číny tvoří 87 procent veškerých dovozů, v hodnotovém vyjádření je to pouze 40 procent," uvedla Mayerová.

České a moravské obuvnické firmy přitom loni nezažily nejhorší rok, podařilo se jim mírně zvýšit výrobu i tržby. Proti roku 2006 se tak výroba zvýšila o šest procent, i tak jde o druhý nejhorší výsledek v historii.

Viktor Kožený a Boris Vostrý jsou stíháni jako uprchlí, soud tedy probíhá bez jejich přítomnosti.
Viktor Kožený a Boris Vostrý jsou stíháni jako uprchlí, soud tedy probíhá bez jejich přítomnosti. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Soud s Koženým, podívejte se, jak probíhal:
Začal soud s Koženým. Bez Koženého

"České firmy restrukturalizovaly výrobu a vyrábějí obuv s vyšší přidanou hodnotou zejména v segmentech ochranná, bezpečnostní a pracovní obuv, ale i obuv ortopedická, zdravotní, profylaktická a kvalitní dětská obuv," uvedla Mayerová.

Zatímco v roce 1994 se v Česku jako v jedné z obuvnických velmocí vyrábělo přes třicet milionů párů bot a ještě v roce 2001 to bylo přes dvanáct milionů párů, za celý loňský rok to bylo už jenom pět a půl milionů párů. To je jen o málo více než o rok dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy